Kultno Naše malo misto

HRT pronašao skriveno blago: "Zagrebulje"!

Političkim strukturama nije se svidjelo kako redatelj Daniel Marušić vidi Zagreb i Hrvatsku kao i način na koji je probleme Malog mista projicirao na velegrad, metropolu i cjelokupno društvo.
Kultura / Film TV | 22. 12. 2018. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HRT / 

Pola stoljeća bunkerirana, a nagađa se i nikada u cijelosti prikazana, specijalna epizoda kultne serije Malo misto ''Zagrebulje'' pronađena je među filmskim vrpcama Zabavnog programa na HRT-u.

Naime, tijekom organiziranja arhive montažer HRT-a Miljenko Baričević Moljac ugledao je vrpcu na kojoj nije bilo ono što je pisalo na pripadajućoj joj kutiji. Otkriveno je kako je riječ o novogodišnjem specijalu serije, koja je emitirana samo jednom na Silvestrovo 31. prosinca 1970. godine u sklopu Novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, i od tada joj se gubi svaki trag, piše HRT.

Urednica antologije dramskog programa Maja Gregl istražujući novinsku dokumentaciju naišla je na sjajne kritike u tadašnjem Studiju, što je iznimno bilo važno jer se ni nakon te novogodišnje epizode nije znalo ide li Malo misto dalje iako je u bivšoj državi bila jako gledana serija i nadmašila sve rekorde gledanosti.

Razlozi njezina bunkeriranja nisu nepoznati, naime u ono vrijeme, smatrano je kako su neki dijelovi te epizode nepodobni, previše hrvatski orijentirani, među njima i legendarna scena dolaska dr. Luigia i Bepine na glavni zagrebački trg te pjevanje pjesme Ustani bane... Političkim strukturama nije se svidjelo kako redatelj Daniel Marušić vidi Zagreb i Hrvatsku kao i način na koji je probleme Malog mista projicirao na velegrad, metropolu i cjelokupno društvo.

Filmski crno-bijeli materijal ove emisije pronađen u dijelovima, presnimljen je i stavljen u postupak digitalne obrade te će restaurirana emisija biti iznenađenje upravo za gledatelje HRT-a!

U seriji glume Karlo Bulić, Asja Kisić, Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Ivo Kadić, Antun Nalis i drugi. Scenarist uratka je Miljenko Smoje, a skladatelj Pero Gotovac.

Kopirati
Drag cursor here to close