''Sačuvaj filmsko blago''

Hoće li domaći filmovi digitalizacijom biti sačuvani od zaborava?

Projektom ''Sačuvaj filmsko blago'' dio filmskog kataloga već je obuhvaćen, a dio je u procesu digitalizacije. Novi ciklus projekta obuhvatio je 6 filmskih klasika bh. kinematografije.
Kultura / Film TV | 11. 11. 2019. u 08:11 Bljesak.info
Digitalizacija bh. filmskog arhiva

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski centar Sarajevo, vlasnik je neprocjenjive kolekcije bh. filmova koji bi uskoro trebali biti digitalizirani.

Projektom ''Sačuvaj filmsko blago'' dio filmskog kataloga već je obuhvaćen, a dio je u procesu digitalizacije. Novi ciklus projekta obuhvatio je 6 filmskih klasika bh. kinematografije.

''Miris dunja'' i ''Ram za sliku moje drage'', Mirze Idrizovića, ''Mali vojnici'' Bate Čengića, neki su od naslova koji su trenutno u procesu digitalizacije. Filmski centar Sarajevo posjeduje najvrijedniju kolekciju bh. filmova, s više od 70 dugometražnih igranih filmova, te 600 kratkih i dokumentarnih, kao i tisuće metara filmske trake koja svjedoči o povijesti BiH u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

''Nakon što smo uspjeli stabilizirati Filmski centar u proteklih godinu dana mi sada ambicioznije i snažnije krećemo u digitalizaciju naših filmova, uspjeli smo u posljednje vrijeme digitalizirati i sedam novih filmova, to su vrlo značajna djela bh. kinematografije, ali to je tek početak'', rekao je Jasmin Duraković, direktor Filmskog centra Sarajevo.

''Ja znam da smo prije nekoliko godina na jedvite jade krpeći, moleći, vukući prijateljske veze uspjeli digitalizirati nekoliko naših filmova koji su naša baština, ali mi se prema filmovima odosimo jednako kao i prema književnosti, prema arhitekturi, prema svemu što je vrijedno, stvarna vrijednost, mi ne marimo za to, nama to nije važno, mi svoje najbolje pljujemo'', istaknuo je redatelj Pjer Žalica.

Iako je posao digitalizacije filmskog arhiva nešto što iziskuje godine rada, u Filmskom centru nadaju se da će uspjeti završiti ovaj važan projekt. Očekuju i podršku institucija države, s obzirom na to da briga o kinematografiji treba biti važan dio kulturne politike zemlje.

U narednom periodu Filmski centar Sarajevo planira putem specijalnih kinoprojekcija i prikazavanja na partnerskim TV stanicama prezentirati digitalizirane kopije filmova široj javnosti u našoj zemlji, prenos BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close