Festival animiranog filma

Filmovi sa snažnim porukama na trećem danu NAFF-a

''Svaki put kada sam pravila film bio je za djecu, međutim ovaj je za odrasle kao i za djecu, kako bi svi shvatili moju poruku. Tko razumije moju poruku moći će da vidi stablo kako raste, da uživa u njegovom mirisu, ali i pjevanju ptičica na njemu.''
Kultura / Film TV | 29. 06. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa završetkom trećeg dana 16. izdanja Festivala animiranog filma u Neumu – prikazano je ukupno 87 filmova u dva natjecateljska programa, te u panorama programu.

Od 13 zanimljivih filmova koji su prikazani treće večeri u okviru natjecateljskog autorskog programa, posebnu pozornost privukao je film ''The march of the missing'' (Pohod nestalih) iz Meksika. Film je rađen u pandemijskoj 2020-oj godini i to u 2D tehnici.

Mirni prosvjed, nasilje države i nestali mladi ljudi kao tema filma

Autor filma Marcos Almada, koji je inače autor knjiga za djecu, ilustrator i redatelj kazao je kako je ideja filma potekla nakon tragičnog slučaja Ayotzinapa u Meksiku - gdje su 43 učenika koji su sudjelovali u mirnim prosvjedima, nestala i čija tijela do danas nikada nisu pronađena.

''Ideja za ilustrirani strip tada je stavljena na policu, prije nego što je 2017. godine ponovno zamišljena kao parabola u obliku ovog kratkog filma, ispričana u obliku alegorije koja se bavi istim temeljnim temama disidentstva, mirnog prosvjeda i represivnog nasilja države '', kazao je autor Marcos Almada.

On dodaje i kako je na svu sreću film završen prije službenog početka pandemije, te da je Meksiko zemlja u razvoju u pogledu audiovizualne industrije, pa je pronalaženje resursa za velike projekte ogroman izazov.

''Ipak, pronalazimo načine za produkciju vrhunske neovisne animacije, a filmovi koji se bave socijalnim pitanjima vrlo su nam važni u ovim teškim vremenima za našu naciju koja svakodnevno trpi puno nasilja'', mišljenja je ovaj meksički autor – koji je publici NAFF-a poslao posebnu poruku.

''Nadam se da teme pravde, neslaganja i naše svakodnevne borbe za bolji svijet mogu odjeknuti i u vašoj zemlji''.

Animacijom do ekološke osviješćenosti

Osim prikazanih filmova tijekom trećeg dana trajanja NAFF-a održana je i video konferencija ''Očuvanje životnog okoliša kao tema u animiranom filmu'', koju ove godine podržava Fondacija Friedrich Ebert za Jugoistočnu Europu.

Naime, prikazani su animirani filmovi čija je tema zaštita okoliša i suočavanja sa klimatskim promjenama, a u konferencijskom dijelu Festivala govorili su autori filmova iz Kine, Ekvadora, Nizozemske, Francuske i Irske te Selma Šehović, predstavnica FES SOE ureda.

''Teme zaštite i očuvanja životne sredine, te klimatsih izazova, često se razmatraju u okviru stručnih i nerijetko, visokopolitičkih diskusija, što ih čini manje dostupnim u javnom prostoru. Ipak, životi svih nas neizbježno su pod utjecajem problema koji ugrožavaju zdravlje okoline, i samim tim zdravlje ljudi. Stoga, neizmjerno je važno podizati svijest u javnom prostoru o tome na koji način je okolina ugrožena, te kako riješavati te izazove, individualno i sustavno'', kazala je Selma Šehović tijekom video konferencije.

Jedan od filmova koji šalje važnu poruku o klimatskim promjenama a prikazan je na NAFF-u, je i kratki film ''Putni pupoljak''.

''Putni pupoljak je moj prvijenac i veoma sam ponosan na njega. Želio sam da bude smiješan i sadržajan, nadam se da sam uspio ostvariti svoje namjere'', kazao je Niall Farrell, redatelj iz Dublina, koji je nedavno s televizije prešao na animaciju.

Foto: Screenshot / Video konferencija o temi životnog okoliša u animiranom filmu

Irene Blei, autorica filma ''Stablo je posađeno'' je kroz sadnju stabla, kako kaže, imala jednostavan cilj. Prema njenim riječima film je kao čitanje knjige i slušanje glazbe.

''Socijalna poruka je ekologija. Svaki put kada sam pravila film bio je za djecu, međutim ovaj je za odrasle kao i za djecu, kako bi svi shvatili moju poruku. Tko razumije moju poruku moći će da vidi stablo kako raste, da uživa u njegovom mirisu, ali i pjevanju ptičica na njemu. Jednom kada je posađeno, drvo će uvijek cvijetati i pronaći način da potraje'', kazala je Irene Blei.

Online i uživo

I ove godine, kao i prethodne uživo projekcije može gledati samo publika u Cetinju – dok ostali filmove mogu pratiti online.

Podsjetimo u odnosu na prethodne godine, ove godine na festivalski natječaj NAFF-a pristiglo je rekordnih 3080 filmova iz 108 zemalja svijeta. Nakon selekcije izabrana su 123 filma u natjecateljskom programu i 68 filmova koji se prikazuju u okviru panorama programa. Filmovi koji se prikazuju u ova dva programa dolaze iz 49 zemalja sviijeta.

Proglašenjem najboljih filmova Festival se završava 1. srpnja, a bit će dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close