Pravo Ljudski Film Festival

Filmovi kolektiva Yugantar: Transformativne umjetničke i političke prakse, na ekranu i izvan njega

Ovo su filmovi filmskog kolektiva Yugantar koji će upravo na 15. Pravo Ljudski Film Festivalu, nakon skoro 40 godina, doživjeti svoju regionalnu premijeru!
Kultura / Film TV | 16. 12. 2020. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski kolektiv Yugantar su 1980. godine u indijskom Bangaloru osnovale Deepa Dhanraj, Abha Bhaiya, Navroze Contractor i Meera Rao, u vrijeme kada Indiju zahvata val radikalnih političkih transformacija. Režirale su svega nekoliko filmova, ali je njihov doprinos u organiziranju borbe za ženska i radnička prava u zemlji nemjerljiv.

Njihovi radovi učinili su vidljivim radne i domaće okolnosti u kojima su živjele žene na jugu Indije. Retrospektiva filmova ovog kolektiva prikazana je na Berlinaleu 2019. godine, a za digitalno restauriranje bio je zadužen Arsenal – Institut za film i videoumjetnost iz  Berlina. Upravo zahvaljujući suradnji s Arsenalom u okviru PLJ15 moći ćemo, po prvi put u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu i Crnoj Gori, gledati dva filma iz njihovog opusa: Je li ovo samo priča i Žar cigareta.

Je li ovo samo priča je improvizirana filmska fikcija, nastala u procesu kolektivnog rada kolektiva Yugantar s aktivisticama sestrinskog pokreta Stree Shakhti Sanghatana. Film izražava važnost dijeljenja vlastitih iskustava nasilja, depresije, usamljenosti... Složena protagonistkinja ovog filma nastoji pojmiti vlastitu podređenost u obiteljskoj zajednici, lišavanje ambicija, ali i sitnih životnih zadovoljstava, te konačno, potražiti pomoć i podršku u prijateljstvu i solidarnosti druge žene.

Žar cigareta, pak, zalazi u jednu drugu sferu: sferu rada, prateći kroz scenarij labave strukture, radničke narative širom Indije. Bilježeći ispovijesti o izrabljivačkim radnim uvjetima, diskutirajući o sindikalnim strategijama i izgradnji solidarnosti, pružajući podršku u organizaciji štrajkova, Yugantar tim dao je unutrašnju sliku fabrike koja dosad nije viđena. Kao dio svojevrsnog kolektivnog svjedočenja, u ovom filmu radnice po prvi put imaju priliku direktno se obratiti onima na poziciji moći, što Žar cigareta čini neobično moćnim uratkom koji spaja empatiju i angažman u pionirskoj formi. Ovaj dosad neviđeni, eksperimentalni način filmske kolaboracije, gdje aktivistice i umjetnice rade zajedno, tvoreći proces tijekom samog snimanja, unoseći promjene unutar samog filmskog jezika, ali i u stvarnosti izvan ekrana, čini filmove kolektiva Yugantar pravim (novootkrivenim) filmskim blagom.

Filmovi filmskog kolektiva Yugantar moći će se pogledati do 19. prosinca na web platformi pravoljudski.org.

Kopirati
Drag cursor here to close