Mediteran Film Festival

Filmovi domaćih autora: 'Sestre' otvaraju 19. MFF

Nakon premijernog prikazivanja na Sarajevo Film Festivalu, film 'Sestre', će projekcijom u srijedu 22. kolovoza u 21 sat, na otvorenom kinu u Širokom Brijegu, otvoriti 19. izdanje MFF-a.
Kultura / Film TV | 17. 08. 2018. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U off programu 'Domaći autori' na Mediteran Film Festivalu bit će prikazan dokumentarni film 'Sestre' redatelja Zdenka Jurilja i 'Putevi duhana', redatelja Mirka Pivčevića.

Nakon premijernog prikazivanja na Sarajevo Film Festivalu, film 'Sestre', će projekcijom u srijedu 22. kolovoza u 21 sat, na otvorenom kinu u Širokom Brijegu, otvoriti 19. izdanje MFF-a.

Film donosi iznimno zanimljivu priču o sestrama Draženki i Šimi Čuljak, koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar.

Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama. Sedmi dan su ih iz rupe izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama. Film je rađen u produkciji širokobriješke kuće 'Kadar'.

  / Detalj sa snimanja filma o sestrama Čuljak | Kadar

Dokumentarni film 'Putevi duhana' u programu Mediteran Film Festivala bit će prikazan na otvorenom kinu u petak 24. kolovoza u 21 sat. Film je rađen po scenariju nagrađivanog književnika Josipa Mlakića a donosi priču o osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao. Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene 'švercera' koji su snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena… Film je rađen u produkciji kuće Scena i Olimp te u suradnji s produkcijskom kućom 'Kadar'.

19. Mediteran Film Festival će se održati od 22. do 25. kolovoza 2018. u Širokom Brijegu. U natjecateljskom programu bit će prikazano dvadeset filmova, po deset u konkurenciji dugometražnog, odnosno deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca. Za prve dvije nagrade odgovoran je žiri, dok treću nagradu, glasanjem za omiljeni film, bira publika.

Više informacija o 19. Izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenim web, Instagram (@mediteranfilmfestival) i facebook stranicama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close