Otac

Film s Goranom Bogdanom premijerno na službenom programu Berlinalea

'Otac' je koprodukcija šest zemalja - Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH. Hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.
Kultura / Film TV | 22. 02. 2020. u 20:24 N1 / Hina
Trailer za film Otac

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugometražni igrani film "Otac" Srdana Golubovića, snimljen u hrvatskoj manjinskoj produkciji i s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, svjetsku će premijeru imati u službenom programu Panorama 70. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji je počeo 20. veljače.

Jednom od najvažnijih suvremenih srpskih redatelja to je treći put da sudjeluje u programu prestižnog filmskog festivala - dosad su mu ondje prikazani hvaljeni filmovi 'Klopka' (2007.) i 'Krugovi' (2013.), za koji je dobio Nagradu ekumenskog žirija.

'Otac' je koprodukcija šest zemalja - Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH. Hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.

Uz Srdana Golubovića scenarij potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. a film je, između ostalog, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.

Ta priča o ocu koji, nakon što mu zbog neimaštine oduzmu djecu, putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba, ističe se u najavi Propeler Filma.

Natjecateljski program Panorama posvećen je "novom, odvažnom, nekonvencionalnom i divljem" u suvremenoj kinematografiji, a o najboljem filmu odlučuje najveći festivalski žiri – publika.

Selektor programa Michael Stütz rekao je za ovogodišnji program da naglašava potrebu za političkom akcijom i građanskim neposluhom, jer se filmaši i protagonisti suprostavljaju autoritetima.

Osim nagrade publike, filmovi iz programa natječu se i za niz drugih nagrada o kojima odlučuju nezavisni žiriji, Teddy, FIPRESCI, CICAE, Europa Cinemas Label.

Berlinski filmski festival svake godine posjeti gotovo 500 tisuća gledatelja. Na 70. izdanju, koje će se održati od 20. veljače do 1. ožujka, prikazat će se oko 400 filmova, a održat će se i jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu European Film Market-EFM.

Kopirati
Drag cursor here to close