NAFF

Film o životu sirijskog djeteta privukao posebnu pozornost na festivalu u Neumu

Solomun je inače jedan od utemeljitelja Međunarodnog festivala animiranog filma u Banja Luci, a autor je i mnogobrojnih stručnih i znanstvenih radova iz oblasti filma i filmske pedagogije.
Kultura / Film TV | 02. 07. 2018. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugog dana Festivala animiranog filma (NAFF) u Neumu održano je master class predavanje profesora Montaže na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Predrag Solomun.

Solomun je inače jedan od utemeljitelja Međunarodnog festivala animiranog filma u Banja Luci, a autor je i mnogobrojnih stručnih i znanstvenih radova iz oblasti filma i filmske pedagogije.

Kako stoji u priopćenju, profesor tvrdi, kako je uloga montaže izuzetno važna od samog procesa nastanka i ideje filma. Međutim danas ima mnogo filmova u kojima je jedan čovjek reditelj, animator i montažer, a veliki broj upravo takvih je i na ovogodišnjem NAFF-u.

‘’Kada uporedimo festivale animiranog filma u regiji, kriteriji ali i filmovi koji se prikazuju su različiti. Negdje su dominantni eksperimentalni filmovi, zatim tu su filmovi za publiku – jednostavno sve ovisi tko je u žiriju’’, rekao je Solomun.

Foto: PR / Predavanje Predraga Solomuna

Na pitanje koliko je animirani film danas razvijen banjalučki profesor je rekao da je animacija u filmu jako razvijena. ‘’Ja je vidim kao način izražavanja, odnosno jednu vrsta alata da se umjetnički izrazimo i da nešto kažemo. To je zapravo niz kadrova da progovorimo o nečemu i da ukažemo na određene probleme, stvari i događaje”, rekao je.

Za kraj je izrazio žaljenje što ove godine na NAFF-u nema niti jedan film iz BiH, ali da se nada kako će već sljedeće vidjeti nekoliko njih u Neumu ili Banja Luci.

Inače, drugi dan Festivala zaokružen je prikazivanjem 12 filmova iz Natjecateljskog dijela, te šest iz programa Panorama. Tako su prikazani filmovi koji dolaze iz Bugarske, Španjolske, Francuske, Argentine, Engleske, Švedske, Irske, Hrvatske i Rusije.

Posebnu pozornost prisutnih privukao je film The Box iz Engleske. Autorica filma je Merve Cirisoglu Cotur, inače nagrađivana redateljica animiranih filmova, ilustratorica , dizajnerica, 2D animatorica i matematičarka.

‘’Ova svestrana dama napravila je film čija tematika govori o životu jednog sirijskog djeteta za vrijeme iznenadnog rata. Rat ne mijenja samo živote nego i ulogu ove kutije, najprije kao pažljivo napravljene igračke, potom kao mjesta u kojem se skriva mali izbjeglica u izbjegličkom kampu punom opasnosti  - te konačno kao brod koji plovi putem nade’’, priopćili su organizatori.

Osim u Neumu projekcije se uporedo održavaju i u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close