16. listopada

Film o Indexima prve večeri MOFF-a

Dokumentarni film Indexi obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni glazbeni novinari iz regije.
Kultura / Film TV | 15. 10. 2020. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autorsko-redateljski dvojac Dokumentarno-suvremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim Indexima, a  koji će otvoriti ovogodišnje izdanje MOFF-a u petak 16. listopada 2020.

Ovo je prvi glazbeni dokumentarac o popularnoj grupi, koji će u okviru Dokumentarnog programa biti prikazan prve večeri Mostar film festivala u auto kinu od 22 sata.

Dokumentarni film Indexi obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni glazbeni novinari iz regije. Za dokumentarac su korištene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i ostali podaci koji ovaj dokumentarac čine do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma ''Izvor''. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. godine u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo ''Izvor'' otkrivaju u svom dokumentarcu.

Podsjećamo, Mostar film festival svečano će biti otvoren u petak, 16. listopada od 20 sati na platou mostarskog Sajma gospodarstva.

Ulaz na filmske projekcije prve večeri je slobodan, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close