Nomofobia

Film o djevojčici koja je ubila svoju majku nakon što joj je ona oduzela telefon

Zlatni javor dodijeljen filmu 'Nomofobia' reditelja Ade Hasanovića
Kultura / Film TV | 05. 10. 2019. u 18:44 Fena
Trailer za film Nomofobia

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ado Hasanović, bosanskohercegovački redatelj, na nedavno završenom  Jahorina Film Festivalu, osvojio je Zlatni javor za najbolji kratki film Nomofobia u regionalnoj selekciji.

Film je talijansko-bosanska produkcija i u njemu glume talijanske glumice, Tiziana Bagatella i Lisa Granuzza di Vita.

”Nomofobia” nudi nepokolebljiv pogled na sukob između majke i kćerke i istražuje širi problem generacijskih razlika između roditelja i njihove djece. Sa dramatičnim završetkom, film nas ostavlja s pitanjima o izazovima punoljetnosti u eri moderne tehnologije i društvenih mreža.

- "Nomofobia" je moj posljednji kratki film, traje 14 minuta i snimljen je u jednom kadru. Inspiriran je istinitim događajem i donosi priču o maloljetnoj djevojčici koja je ubila svoju majku nakon što joj je ona oduzela telefon zbog loših ocjena. Nomofobija je strah da budete bez mobilnog telefona i to je definitivno bolest 21. stoljeća. Imao sam dobru ekipu, film smo snimili za jedan dan, ali tome je prethodilo 100 dana priprema- kazao je Hasanović.

Ovo je šesta nagrada za film, između ostalih osvojio je nagradu žirija za najbolji kratki film na 16. Bosanskohercegovačkom film festivalu u New Yorku i četiri nagrade na dva talijanska film festivala; Corto Fiction Film Fest i Pordenone Film Festival. Također, se predstavio i publici na Sarajevo Film Festivalu ove godine.

Film nastavlja svoj put i ide na filmske festivale u Fano, Tuzlu, Atinu, Beograd, Texas, Reggio Emiliju…

Kopirati
Drag cursor here to close