Festivali

'Kameni govornici' u natjecateljskom programu Beldocs festivala

Drljačino ostvarenje prati Bosnu i Hercegovinu koja se oporavlja od posljedica rata devedesetih godina.
Kultura / Film TV | 26. 03. 2019. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film Igora Drljače "The Stone Speakers" u bosanskohercegovačko-kanadskoj produkciji uvršten je u natjecateljski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava od 8. do 15. svibnja u Beogradu. 

Drljačino ostvarenje prati Bosnu i Hercegovinu koja se oporavlja od posljedica rata devedesetih godina. Bosanska ekonomija se nije oporavila, a zemlja je i dalje podijeljena. Da bi se nosili sa tim, mnogi gradovi su se pretvorili u jedinstvene turističke destinacije koje zajedno donose svoju povijest, religiju, politiku i folklor, a među tim gradovima su i Međugorje, Visoko, Tuzla i Višegrad. Promocija turističkih lokacija nije samo način da stanovnici ovih gradova prežive, već i način da se promovira i uspostave konkurentni narativi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje. 

Ovaj film, smatra redatelj Igor Drljača, pokazuje da turizam može biti u sprezi sa ideološkim motivima. 

''Želio sam istražiti odnos između turističkih lokacija i pokušaja stvaranja konkurentnih nacionalnih narativa u poslijeratnoj  Bosni i Hercegovini. Ovi divergentni narativi i odnos između etničkih grupa u BiH i dalje su izvor nesporazuma i napetosti. Turističke lokacije mogu se činiti dovoljno neškodljivima, ali sve imaju osnovne narative koji ukazuju na alternativnu bosansku ili regionalnu povijest'', istaknuo je Drljača. 

U okviru 14 selekcija ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala premijerno će biti predstavljeno više od 100 filmova, priopćeno je iz agencije KomunikArt.

Kopirati
Drag cursor here to close