Online izdanje Festivala

Drugi dan NAFF-a: Zanimljiva detektivska priča u režiji hrvatskog autora Matije Pisačića

Radi se o filmu najnovije produkcije (2021.) a autor je Matija Pisačić. Zanimljiva je to detektivska priča čija je radnja smještena u London početkom 20. stoljeća.
Kultura / Film TV | 28. 06. 2021. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi dan 16. izdanja NAFF-a online su prikazani filmovi u tri programa - panorama programu, natjecateljskom i studentskom natjecateljskom. U ova tri programa prikazano je ukupno 36 filmova koji dolaze iz svih dijelova svijeta.

Detektivska priča u hrvatskoj režiji

U online izdanju u okviru natjecateljskog programa prikazan je hrvatski film ''The adventures of Gloria Scott'' (Pustolovine Glorije Scott). Radi se o filmu najnovije produkcije (2021.) a autor je Matija Pisačić. Zanimljiva je to detektivska priča čija je radnja smještena u London početkom 20. stoljeća.

Naime, slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No, nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona.

Za razliku od hrvatskog filma, onaj koji dolazi iz Nizozemske a također ga je publika mogla gledati u natjecateljskom programu je film ''Jabberwocky''. Njegov autor Sjaak Rood čitav život crta, a posebno voli kazalište i luckastu glazbu. Upravo takvu luckastu video poruku poslao je i ljubiteljima NAFF-a.

''Moj film možete gledati na NAFF-u i ako vam se film sviđa onoliko koliko se meni sviđa što sam ga napravio, onda će sve biti u redu'', rekao u svojoj video poruci autor filma Sjaak Rood.

Još jedan film koji se izdvojio, a prikazan je druge večeri Festivala animiranog filma u Neumu je onaj autorce Lure Aldofredi. Njezin film ''Chasing Stars'' (Juri zvijezde) govori o čarobnom putovanju mlade djevojke, koja traži svoj dom i svoje mjesto na svijetu. Putovanje se odvija na Arktiku, a glavnom liku pomaže vrlo poseban prijatelj, kit Beluga.

Novo: Studentski natjecateljski program

Zanimljivo je i da je ove godine posebno izdvojen studentski natjecateljski program, obzirom da svake godine na natječaj pristigne veliki broj studentskih filmova. Tako je tijekom drugog dana trajanja NAFF-a 2021. prikazan studentski film ''My tagalong'' (Moj tagalog), čiji je autor student iz Kanade Yerry Wang. Film je rađen u 2D tehnici, a produkcija je 2020. godina.

Ovaj student za sebe kaže mu se ''sviđa sve što je maštovito, šareno i emocionalno''.

Ove godine na 16. izdanju NAFF-a u organizaciji Udruge mladih KAN bit će prikazan 191 film. U osam natjecateljskih programa bit će prikazana 123 filma, dok će u okviru panorame publika moći pogledati 68 filmova.

Svi filmovi se prikazuju na posebnim online platformama, koje garantiraju zaštitu autorskih prava i sigurnost na internetu. A projekcije uživo ove godine, kao i prethodne ima priliku gledati samo publika u Cetinju i to na Dvorskom trgu s početkom u 20:30 sati.

Također, u sklopu bogatog programa Festivala, Fondacija Friedrich Ebert dat će svoj doprinos dijelu programa koji će dati prostor animiranim filmovima s temama zaštite okoliša i suočavanja sa klimatskim promjenama.

Festival se završava 1. srpnja 2021. kada će sedam članoga stručnog žirija donijeti odluku o najboljima i dodijeliti osam nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close