Široki brijeg

Drugi dan MFF-a: Priča iz budućnosti i dokumentarac o bikerima iz Livna

Na programu festivala u službenoj konkurenciji od 19 sati u dvorani kina Borak gledamo 'Groblje' španjolskog redatelja Pabla Adiega Almudevara i 'Nacionalnu priču' francuskog redatelja Gregoirea Beila.
Kultura / Film TV | 22. 08. 2019. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmovi iz programa 'U fokusu' otvaraju drugi dan Mediteran Film Festivala. To je showcase izuzetnih dokumentaraca od kojih su neki već ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta, dok će drugi u Širokom Brijegu imati premijerno prikazivanje. 

Na programu festivala u službenoj konkurenciji od 19 sati u dvorani kina Borak gledamo 'Groblje' španjolskog redatelja Pabla Adiega Almudevara i 'Nacionalnu priču' francuskog redatelja Gregoirea Beila.

Od 21 sat konkurencija donosi film španjolskog redatelja Jaimea Alekosa 'Europski san: Srbija' i film hrvatskog redatelja Josipa Lukića 'Majči'. U dvorani kina Borak od 23 sata prikazujemo dokumentarac 'Sufizam' tunižanina Younesa Ben Hajria i 'Obitelj u tranziciji' izraelskog redatelja Ofira Trainina.

Na otvorenom kinu u središtu grada u 21 sat iz programa 'Domaćih autora' prikazujemo futuristički dokumentarac '2068' redatelja i scenarista Roberta Bubala.

Hoćemo li uskoro prevariti biološka ograničenja i početi živjeti tisuću godina? Hoćemo li svoju svijest pretakati u kompjutore i živjeti vječno u računalnim programima? Koje ćemo gene krasti iz prirode da bismo bili viši, brži, snažniji? O ovim zanimljivim i pomalo zastrašujućim pitanjima bavi se deset hrvatskih znanstvenika koji predviđaju kakav će život biti za 50 godina. Glumci Goran Bogdan i Marijana Mikulić u futurističkim igranim scenama igraju glavne uloge u prvoj hrvatskoj misiji na Mars. 

Novi program Mediteran Film Festivala, naziva 'Tragovi rata', donosi film američkog redatelja Seana Conveya 'Među vukovima' koji je na programu u 22 sata. Priča je to o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH.

Vukovi nisu običan motoristički klub kako je otkriveno u ovom prekrasno snimljenom, iznenađujuće intimnom dokumentarcu o traumi i preživljavanju. Još uvijek boreći se s posljedicama rata u Bosni i Hercegovini, ovaj multietnički klub organizira dobrotvornu akciju za svoj mali grad i štiti ugroženo stado divljih konja koje su prvi put upoznali na liniji bojišnice.

Nakon filmskog dijela, drugu večer festivala, zvuke jazza, bossa nove, latin jazza, bluesa, dixiea i još mnogo toga na festivalski trg donosi bend 'Get vintage'.

Ovogodišnji festival čini osam filmskih programa u kojima će biti prikazano 45 filmova. MFF nudi nekoliko svjetskih premijera, nekoliko festivalskih premijera, a neki filmovi se prvi put prikazuju u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close