Goran Bogdan ostao bez europskog oscara

Dodijeljene EFA nagrade - najboljim glumcem proglašen Mads Mikkelsen

Dobitnikom srebrnog kipića Europske filmske akademije u kategoriji 'Najboljeg glumca' postao je slavni danski glumac Mads Mikkelsen.
Kultura / Film TV | 12. 12. 2020. u 22:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Goran Bogdan posljednjih godina nizom inozemnih angažmana te priznanja u Hrvatskoj, BiH i svijetu i sam postaje filmskom zvijezdom međunarodnog predznaka, na ovogodišnjoj su mu 33. svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada (EFA) suparnici bili planetarno proslavljeni glumci.

Na 33. svečanoj dodjeli godišnjih priznanja Europske filmske akademije, Bogdanu su konkurirali zvijezda serijala 'Gospodar prstenova' Viggo Mortensen za ulogu u 'Obiteljskoj priči', koju je ovaj američko-danski glumac sam režirao, zatim Danac Mads Mikkelsen, poznat iz kinohita o Jamesu Bondu 'Casino Royal', za nastup u filmu 'Još jedna runda', Poljak Bartosz Bielenia za film ove godine nominiran za Oscara 'Corpus Christi', Talijan Elio Germano za film 'Skriven' te njegov sunarodnjak Luca Marinelli za film 'Martin Eden'.

Dobitnikom srebrnog kipića Europske filmske akademije u kategoriji 'Najboljeg glumca' postao je slavni danski glumac Mads Mikkelsen, piše Tportal.

Dodjela se trebala održati u islandskoj prijestolnici Reykjavíku, ali su tamošnje vlasti otkazale svečanost zbog epidemioloških razloga. Stoga se Europska filmska akademija odlučila za dodjelu bez publike koja se, kao i prošle godine, održava u Berlinu u kojem je i sjedište Akademije. Dodjela se odvija u berlinskom zdanju Futurium otvorenom 2019., i to kao vrhunac višednevnih prijenosa nazvanih 'EFA u osam'.

Nominaciju u kategoriji najboljeg europskog glumca Bogdan je ostvario zahvaljujući glavnoj ulozi u nagrađivanoj drami 'Otac' srpskog redatelja Srdana Golubovića.

U produkciji filma sudjelovali su i partneri iz Hrvatske, a priča nadahnuta stvarnim događajima prati siromašnog radnika iz unutrašnjosti Srbije koji se odluči na pješačenje do Beograda kako bi kod nadležnih vlasti vratio skrbništvo nad djecom oduzetom zbog neodgovarajućih uvjeta života.


EFA pobjedinici 2020. godine

Najbolja europska komedija

The Big Hit/ Un Triomphe (Francuska)
Najbolji europski dokumentarac

Collective/Colectiv (Rumunjska, Luksemburg)
Najbolji europski animirani film

Josep (Francuska, Belgija, Španjolska)
Najbolji europski kratki film

All Cats are Grey in the Dark/ Nacths sind alle katzen grau (Švicarska)
Najbolji europski redatelj

Thomas Vinterberg (Another Round/Druk)
Najbolja europska glumica

Paula Beer (Undine)
Najbolji europski glumac

Mads Mikkelsen (Another Round/Druk)
Najbolji europski scenarist

Thomas Vinterberg, Tobias Lind-Holm (Another Rund/Druk)

Kopirati
Drag cursor here to close