MESS

Djeca sa CNN-a; održana svjetska premijera filma

Sinoć je održana svjetska premijera filma “Djeca sa CNN-a” u okviru 26. izdanja Modula Memorije.
Kultura / Film TV | 14. 11. 2021. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je održana svjetska premijera filma “Djeca sa CNN-a” u okviru 26. izdanja Modula Memorije. Redateljica filma je Aida Bukvić, scenaristi su Amir Bukvić i Aida Bukvić, a produkciju ovog filma potpisuju Kreativna Kultura (Hrvatska) i Panglas (Bosna i Hercegovina).

Foto: PR / Svjetska premijera filma Djeca sa CNN-a

Film “Djeca sa CNN-a” temeljen je na istoimenom dramskom tekstu čiji je autor Amir Bukvić, a koji je kao predstava praizveden 2006. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu, a potom 2008. godine i u Zagrebu.

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino izgubio oca i dva brata I nakon toga se kao izbjeglica nastanio u Zagrebu. Došao je s tetkom i petogodišnjim bratom koji je odmah, kao ratno siroče, poslan s izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač i stanuje kao podstanar kod Gogoa, slikara i bivšeg branitelja, a jedina veza sa svijetom mu je telefonska govornica s koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu.

Fahru je zadesila slična sudbina kao Dinu u srebreničkom genocidu. Dinin život promijenit će dolazak Dore, njegove nove sustanarke, studentice koja radi ''noćnu'' u jednom zagrebačkom hotelu. Oboje će uskoro saznati da dijele istu bolnu sudbinu. Dino je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara.

Dinin emotivni lom dogodit će se u trenutku objave video snimke na kojoj jedinica Škorpiona ubija srebreničke mladiće među kojima on prepoznaje svoju braću. Je li ljubav između dvoje toliko različitih, ali ipak sličnih ljudi uopće moguća, ili je tek samo okidač kako bismo krenuli sami u potragu za vlastitim identitetima?

Na sinoćnjoj premijeri filma bile su prisutne mnoge uzvanice, među njima i dio autorskog i umjetničkog tima filma “Djeca sa CNN-a”, kao što su: Amir Bukvić, Aida Bukvić, Amar Bukvić, Dragan Despot, Muhamed Hadžović, Edib Ahmetašević, Mustafa Mustafić, Lejla Ahmetašević…

Sve aktivosti Festivala MESS možete pratiti putem linkova

https://www.youtube.com/user/FestivalMESS 
https://www.facebook.com/festivalMESS

Kopirati
Drag cursor here to close