Tanoviću počasna nagrada

Deset u pola otvorio Bosphorus Film Festival

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića 'Deset u pola' otvorila je, u subotu navečer, Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu.
Kultura / Film TV | 24. 10. 2021. u 16:51 Fena
Trailer za film Deset u pola

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića 'Deset u pola' otvorila je, u subotu navečer, Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu.

Tanović je počasni gost, a na otvorenju uručena mu je počasna nagrada tog festivala.

Kako je planirano, Tanović se danas susreo sa ljubiteljima filma i održao masterclass o svom iskustvu u radu na filmovima od 2001. do danas.

Svjetskom premijerom filma 'Deset upola' otvoren je 27. Sarajevo Film Festival. Ova Tanovićev film nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), s fokusom na redatelje iz jugoistočne Europe čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu i uz podršku BH Telecoma.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u svibnju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kad jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka, koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu? Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

- Deveti Bosphorus Film Festival održava se od 23. do 30. listopada 2021. u Istanbulu. 'Deset u pola' Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom BiH i regiona - priopćio je Pres office Sarajevo Film Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close