Cannes

Delonu nagrada za životno djelo

Zaštitno lice festivala s glavnim posterom na ulazu u zdanje gdje se održava filmska smotra, ove godine je francuska redateljica Agnes Varda, koja je preminula u ožujku ove godine.
Kultura / Film TV | 13. 05. 2019. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Cannesu u utorak počinje 72. Međunarodni filmski festival na kojem će se do 25. svibnja 21 film natjecati za glavnu nagradu, Zlatnu palmu.

Festival će otvoriti ostvarenje "The Dead Don't Die" (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog redatelja Jima Jarmuscha, koji je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film "Čudnije od raja". Novi film redatelja će se također natjecati za Zlatnu palmu.

Na festivalu se ove godine očekuju brojne zvijezde, među kojima Quentin Tarantino čiji je film u trci za glavnu nagradu, kao i glumci Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Isabelle Huppert, i glazbenici Iggy Pop, Tom Waits, Elton John i Bono Vox.

Velikan francuske kinematografije Alain Delon, čiji su odnosi s organizatorima festivala godinama bili burni, doći će da primi počasnu Zlatnu palmu za životno djelo.

Američki glumac Sylvester Stallone također će doći na filmski festival gdje će ekskluzivno prikazati snimke petog nastavka serijala "Rambo" na specijalnoj projekciji priređenoj kao hommage glumcu.

Zaštitno lice festivala s glavnim posterom na ulazu u zdanje gdje se održava filmska smotra, ove godine je francuska redateljica Agnes Varda, koja je preminula u ožujku ove godine.

Glavnu nagradu će uručiti žiri čiji je predsjednik meksički redatelj Alejandro González Iñárritu. U žiriji će biti između ostalih američka glumica Elle Fanning, francuski autor stripova Enki Bilal i redatelji iz Grčke i Francuske, Yorgos Lanthimos i Robin Kampiyo.

Zlatnu palmu je prošle godine dobio film "Kradljivci" (Shoplifters) japanskog redatelja Hizokazua Kore-ede.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Queer palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije prenijela je Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close