Stari se...

Damme, Van Damme, Jean Claude Van Damme: Prvih 60 godina...

Snažni Belgijac danas slavi 60. rođendan. Na svijet je došao 18. listopada 1960. godine u Sint-Agatha-Berchemu, jednoj od 19 dvojezičnih općina u regiji glavnoga belgijskog grada Bruxellesa.
Kultura / Film TV | 18. 10. 2020. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP Photo / Jean-Claude Van Damme rođen je na današnji dan, 18. listopada 1960. godine

Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca, Jean-Claude Van Damme rođen je na današnji dan prije 60 godina.

Snažni Belgijac je na svijet došao 18. listopada 1960. godine u  Sint-Agatha-Berchemu, jednoj od 19 dvojezičnih općina u regiji glavnoga belgijskog grada Bruxellesa.

Pune ime mu je Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg. Njegova mama bila je računovođa, a otac cvjećar (Eugene Van Varenberg i Eliana Van Varenberg). Kao dječak bio je sitan i nejak te su njegovi roditelji zbog toga bili jako zabrinuti.

U mladosti se bavio baletom, a onda i karateom. Bio je član belgijske karate reprezentacije. Kad je odselio u SAD i pokušao se probiti kao glumac, neko vrijeme je žvio na ulici i jeo što je uspio naći...

Početkom 80-ih u SAD-u upoznao je Chucka Norrisa s kojim je često sparirao. Norris mu je našao i posao izbacivača u noćnom klubu.

Foto: Screenshot / Jean-Claude van Damme  u tipičnoj pozi

U Americi počeo s ulice

"U Ameriku sam stigao sa 7000 dolara u džepu. Nisam znao engleski jezik, govorio sam samo francuski i flamanski pa sam morao ići na tečaj engleskog, iako sam ga najbolje naučio gledajući crtanu seriju ‘Obitelj Kremenko’" - prisjetio se Jean-Claude, koji danas govori i engleski, španjolski te njemački jezik.

"Kad sam se doselio u SAD, radio sam svakakve poslove - konobario, postavljao sagove, dostavljao pizzu, vozio limuzinu... Spavao sam u autu i životario", otkriva glumačka zvijezda.

Početkom 90-ih navukao se na kokain, na kojeg je, rekao je, trošio više od 10.000 dolara tjedno.

Ženio se pet puta, ali za četiri žene. Dvaput je ulazio u brak s bildericom Gladys Portugues. Treću ženu varao je s australskom pjevačicom Kylie Minogue. Njegova bivša to nije znala sve dok Van Damme to nije rekao u jednom intervjuu 2012. godine.

"Ponekad se pitam kako mi je sve to uspjelo s obzirom na to da me u školi nikad nije pogledala niti jedna djevojka jer bez naočala nisam vidio ni stablo ispred sebe", izjavio je jednom ranije jedan od najpoželjnijih problematičnih muškaraca u Hollywoodu koji se ženio dvaput s istom ženom.

Video: Top 10 Van Damme movies

Smrtonosno oružje

Jedna od najpoularnijih igrica za konzole, 'Mortal Kombat', nastala je zbog Van Dammea, izjavili su tvorci kultne igre.

Pojavio se u pet glazbenih spotova. Najpoznatiji su 'Crush em' od Megadeatha te 'Straight to my feet' MC Hammera.

Borio se u 20 profesionalnih kick-box borbi. Ima 19 pobjeda. Na benču je, kako je sam rekao, najviše podignuo 168 kilograma. Radi najbolje šgage na svijetu, što je više puta pokazao. Zadnji put u reklami za Volvo.

Svoje scene tučnjave često je morao snimati van SAD-a zbog straha od tužbi. Majstor borilačkih vještina, Frank Dux, tužio je ga je jer je tvrdio da da mu je pomagao na početku karijere i da zaslužuje dio njegove zarade. Tužba je odbačena jer su dokumenti izgubljeni u potresu.

Osim što tvrdi da je engleski naučio pričati gledajući 'Kremenka', smatra kako je prvi akcijski junak svih vremena - Charlie Chaplin.

"Ono što glumca akcijskih filmova uistinu čini zvijezdom jesu redatelj i montaža filma. Svi ti brzi rezovi i prijelazi. Možemo se zavaravati kako je presudan talent glumca, ali takav se film većinom svodi na dobru montažu. Nije mi problem raditi 20 sati na dan. To što imam priliku snimati film za filmom smatram blagoslovom i radošću, kao i privilegijem", tvrdi.

Video: Volvo Trucks - The Epic Split feat. Van Damme (Live Test)

Zašto ne bi kad možeš

U seriji 'Prijatelji' rekao je kako može zdrobiti orah guzovima.

"Ako imam što pokazati, zašto ne bih? Bog mi je dao odlično tijelo i moja je odgovornost brinuti se o svom hramu", izjavio je jednom prilikom referirajući se na svoje tijelo zbog kojega je proveo sate i sate u teretani.

"U prosjeku treniram četiri ili pet puta tjedno. Sada sam toliko iskusan u tome i slušam svoje tijelo, a ono treba slobodu. Kada treniram, vedriji sam i stvaram kisik u krvi, što mi pomaže bolje razmišljati i opustiti se. Uz trening svaki je problem lakše prihvatiti", tvrdi jedan od najsnažnijih holivudskih glumaca koji sa svojih 60 godina izgleda bolje utrenirano od polovice kolega.

"Moje tijelo izgleda kao da imam 30 godina, ali na licu se vidi da sam duboko prešao pedesetu. Nažalost, ne mogu hodati golih prsa ulicom", našalio se.

Među njegove najuspješnije filmove ubrajaju se Krvavi sport (1988.), Kickboxer (1989.), Dvostruki udar (1991.), Univerzalni vojnik (1992.), Teška meta (1993.), Vremenski policajac (1994.) i JCVD (2008.).

"Došao sam u Ameriku s velikim snovima i uspio sam. Moji su snovi postali stvarnost. Ta je zemlja stvorena za uspjeh", rekao je ponosno u jednom intervjuu.

U Belgiji su mu 2012. godine podignuli kip.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close