Rođendan

Chaplin – Čovjek koji je bio film

Njegovi filmovi se i danas ubrajaju među najbolje filmove svih vremena.
Kultura / Film TV | 16. 04. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 16. travnja 1889. godine, rođen je Charles Spencer Chaplin, poznatiji kao Charlie Chaplin, engleski glumac, zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik.

Postao je poznat širom sveta kroz alter ego „Skitnice“, te se danas smatra jednom od najutjecajnijih ličnosti u filmskoj industriji.

Video: Charlie Chaplin - The Lion Cage - Full Scene (The Circus, 1928)

Njegova karijera je trajala skoro 75 godina, a najviše uspjeha je postigao za vrijeme ere nijemog filma. Sam je producirao svoje filmove, a od 1919. godine je imao i potpunu kontrolu nad njima jer je osnovao svoju distributersku kuću, nazvanu United Artists.

Pored toga, pisao je, režirao, prepravljao i skladao glazbu za svoje filmove. Dobio je počasnu nagradu Akademije za „nevjerojatan efekat koji je postigao s pokretnim filmovima, umjetnošću ovog stoljeća“ 1972. godine. Njegovi filmovi se i danas ubrajaju među najbolje filmove svih vremena.

Video: Charlie Chaplin - The Kid - Working the Streets

Charlie je rano djetinjstvo proveo sa majkom i starijim polubratom u Londonu. Budući da ona nije imala novčanih sredstava, a otac nije želio da im pomogne, njegova majka je bila primorana da ga sa sedam godina pošalje u dom za nezbrinutu djecu.

S pet godina je prvi put stao na pozornicu. Uz majčino poticanje, do devete godine je postao zainteresiran za nastupe. Preko oca je uspeo dobiti mjesto u Eight Lancashure Lads plesnoj grupi, sa kojom je nastupao od 1899. do 1900. godine. Iako je još uvijek išao u školu dok je nastupao, sa 13 godina je prestao biti zainteresiran za obrazovanje. Zato je radio razne poslove u nadi da će jednog dana postati glumac.

Video: Charlie Chaplin's childhood - From "The Gentleman Tramp"

Chaplin je počeo nastupati u Americi s glumačkom družinom Freda Karnoa u kojoj su bili Arthur Stanley Jefferson, koji će kasnije postat poznat kao Stan Laurel, odnosno Stanlio. Chaplinov nastup s družinom vidio je filmski producent Marc Sennett, koji ga je angažirao za filmski studio Keystone Film Company.

Chaplin je prvi put nastupio na filmu u komediji "Making a Living", objavljenoj 2. veljače 1914. godine.

Tijekom svog života bio je poznat kao osoba koja je voljela sport. Pritom je puno plivao, igrao tenis i rijetko pio. Unatoč mogli bi reći zdravom načinu života, njegovo se zdravlje počeo naglo pogoršavati krajem šezdesetih godina i to nakon završetka njegovog zadnjeg filma, “Grofice iz Hong Konga.

Video: About Charlie Chaplin's A Comedian Sees the World

Umro je 25. prosinca 1977. godine u Veveyu u Švicarskoj gdje je izbjegao zbog antikomunističke histerije koja je u to vrijeme vladala SAD-om iako nije politički bio angažiran.

Kopirati
Drag cursor here to close