Festivali

Cate Blanchett, predsjednica žirija 77. venecijanske Mostre

Odluku o imenovanju pedesetogodišnje glumice i producentice predsjednicom žirija, donio je 10. siječnja Upravni odbor Venecijanskog bijenala, čiji je Mostra sastavni dio.
Kultura / Film TV | 16. 01. 2020. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvostruka oskarovka, australska glumica Cate Blanchett predsjedat će 77. po redu međunarodnim Filmskim festivalom u Veneciji koji će se održati od 2. do 12. rujna, izvijestili su u četvrtak organizatori.

Odluku o imenovanju pedesetogodišnje glumice i producentice predsjednicom žirija, donio je 10. siječnja Upravni odbor Venecijanskog bijenala, čiji je Mostra sastavni dio.

"Svake godine s nestrpljenjem iščekujem venecijansku Mostru i svake je godine izbor filmova koji se prikazuju izniman. Venecijanski filmski festival jedan je od najatraktivnijih na svijetu, to je prava svečanost ovoga provokativnog i poticajnog medija u svim njegovim oblicima".

Umjetnički direktor festivala Alberto Barbera kazao je da mu je veliko zadovoljstvo pozdraviti Cate Blanchett u Veneciji u funkciji predsjednice žirija "nakon što joj je aplaudirao u veličanstvenoj ulozi 'Elizabeta' u filmu indijskoga redatelja Shekhara Kapura i 'Nema me', američkog redatelja Todda Haynesa, u kojemu utjelovljuje Boba Dylana. Za potonju je ulogu na Mostri 2007. nagrađena Kupom Volpi."

Blanchett je poznata po angažmanu u borbi žena protiv seksualnog nasilja, osobito nakon skandala s Harveyem Weinsteinom. Glumica je obilježila otvaranje festivala u Cannesu 2018., kada je također predsjedala žirijem, izjavom da će proteći dosta vremena dok se filmska industrija ne okrene u korist žena.

"Za duboke promjene potrebne su specifične aktivnosti", rekla je tada Blanchett na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close