Dokazano vlasništvo

Bitka za Bitku sa Slovenijom

Na popisu djela je i ''Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića. Bitka za film traje već godinama, otkako je redatelj Bulajić još 2013. ustvrdio da je film vlasništvo Hrvatske, pa navodno potpisao ugovor s Jadran filmom.
Kultura / Film TV | 16. 01. 2018. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski centar Sarajevo vlasnik je filma 'Bitka na Neretvi', rekao je za Dnevni avaz nekadašnji direktor Centra, redatelj Adis Bakrač, a povodom informacija da je Slovenija zatražila od Srbije povrat 313 umjetničkih djela, predmeta i producentskih prava, koje smatra svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, a među kojima je i slavni film.

Avaz navodi kako je popis umjetnina sastavljen prema samo jednom principu - da su autori djela Slovenci ili je Slovenija na bilo koji način sudjelovala u njihovom stvaranju.

Na popisu djela je i 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića. Bitka za film traje već godinama, otkako je redatelj Bulajić još 2013. ustvrdio da je film vlasništvo Hrvatske, pa navodno potpisao ugovor s 'Jadran filmom'.

Video: Bitka na Neretvi

''Mi smo prije nekoliko godina imali niz sastanaka s direktorom 'Jadran filma' Vinkom Grubišićem i on se ogradio od Bulajićevih izjava. Filmski centar Sarajevo pravni je nasljednik 'Sutjeska filma', te 'Bosna filma', u čijoj je produkciji 'Bitka na Neretvi' snimljena, i nitko nema pravo da je svojata'', rekao je Bakrač.

Ističe da je moguće da u ovom slučaju Slovenija od Srbije traži kopije (negative ili pozitive filma), jer je sigurno da su na ovom filmu radili i slovenski filmaši.

''Pretpostavljam da Slovenija tako želi da na jednom mjestu ima rad svojih autora i umjetnika. Tu nije ništa negativno, ali nije moguće da traži vlasništvo nad filmom koji je intelektualna tvorevina i u vlasništvu je našeg centra'', dodao je Bakrač.


Prema njegovim riječima, spor s Veljkom Bulajićem, pokrenut zbog nezakonitog pokušaja prodaje filmova 'Bitka na Neretvi' i 'Kozara', još traje.

Pokrenut je prije četiri godine i zbog niza problema je prekidan, odugovlačen.

''Filmski centar Sarajevo uspio je u posljednjih nekoliko godina dokazati vlasništvo nad svojim filmovima i već pet godina nema neovlaštene distribucije'', rekao je Bakrač.

Kopirati
Drag cursor here to close