Odluka

Berlinale prestaje dodjeljivati odvojene nagrade za glumice i glumce

Organizatori su objavili da će te nagrade biti zamijenjene Srebrenim medvjedom za najbolju glavnu ulogu i Srebrenim medvjedom za najbolju sporednu ulogu.
Kultura / Film TV | 24. 08. 2020. u 17:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori Berlinskog međunarodnog filmskog festivala priopćili su u ponedjeljak da će prestati da dodjeljuju odvojene nagrade za žene i muškarce od početka iduće godine.

Organizatori Berlinalea tvrde da će nagrade za glumu biti definirane na spolno neutralan način na festivalu naredne godine, za koji su planirana "fizička" događanja.

Festivalske nagrade su Zlatni medvjed za najbolji film i niz Srebrenih medvjeda, koji su do ove godine uključivali nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu. Organizatori su objavili da će te nagrade biti zamijenjene Srebrenim medvjedom za najbolju glavnu ulogu i Srebrenim medvjedom za najbolju sporednu ulogu.

Dvoje čelnika festivala, Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian, navode u današnjem priopćenju da "nerazdvajanje nagrada na glumačkom polju u skladu sa spolom predstavlja signal za veću spolnu svjesnost u filmskoj industriji".

Istovremeno, nagrada Alfred Bauer, koja je nazvana po osnivaču i nekadašnjem ravnatelju festivala, bit će trajno povučena. Nagrada je ukinuta u ovoj godini zbog Bauerove uloge u nacističkoj kinematografskoj birokratiji.

Komentirajući odluku da se održi "fizičko događanje" naredne godine, uprkos neizvjesnostima oko pandemije koronavirusa, dvoje ravnatelja istaknuli su potrebu "životnog odnosa s publikom".

''U vrijeme pandemije korone postalo je čak i jasnije da su nam potrebni analogni iskustveni prostori u kulturnoj realnosti'' - priopćili su oni, naglašavajući da se i drugi festivali opredijelili za nastavak fizičkih umjesto virtualnih događanja.

Festival u 2021. planiran je da traje od 11. do 21. veljače. Ovogodišnji festival bio je jedno od najvećih kulturnih događanja prije izbijanja pandemije koronavirusa, koja je najvećim dijelom ugasila javna događanja u Njemačkoj, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close