Kratka bolest

Preminula glumica Jelena Jovanović Žigon

Dramatizirala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-glazbene poeme o Simonidi izvedene u ožujku u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Kultura / Film TV | 11. 04. 2018. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je poslije iznenadne i kratke bolesti u 85. godini, potvrdila je obitelj glumice Tanjugu. Glumica je preminula u utorak. Jelena Žigon je rođena 3. studenog 1933. godine.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, među kojima se izdvajaju 'Prvi građanin male varoši', 'Moja strana svijeta', 'Jutro', 'Divlje sjeme', 'Sudar na paralelama', 'Kapetan Leši'.

U Australiji je snimila filmove 'Obećana žena' i 'The picture show man', a u seriji o Vinetuu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stewartom Grangerom. Kod publike u regiji najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji 'Žikina dinastija', gdje je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića, piše B92.

Dobitnica je nagrade 'Zlatni prsten' za najbolju glumicu 1961. godine, 'Zlatnog beočuga', kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. U ožujku je na Međunarodnom forumu 'Zlatni vitez' u Rusiji dobila nagradu za životno djelo 'Sergej Bondarčuk', koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Povodom nagrade 'Sergej Bondarčuk', upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najljepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u 'Prvom građaninu male varoši' Puriše Ðorđevića.

Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predjela Srbije - Aleksandrovačke Župe. U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stupnja za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost.

Dramatizirala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-glazbene poeme o Simonidi izvedene u ožujku u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla govoriti puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pjesmu. Sa kćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem prije 14 godina osnovala je ansambl 'Kosovski božuri'. Jelena Žigon je bila supruga pokojnog glumca Steve Žigona.

Kopirati
Drag cursor here to close