Tjedan talijanskog filma

Nagrađivani talijanski filmovi stižu u Mostar, Sarajevo, Banja Luku ...

Posljednjeg dana Tjedna talijanskog filma u Sarajevu bit će prikazan kratkometražni film bosansko-hercegovačkog redatelja Ade Hasanovića
Kultura / Film TV | 14. 11. 2017. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu V Sezone talijanske kulture u Bosni i Hercegovini, veleposlanstvo Italije u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje već tradicionalni tjedan talijanskog filma i jezika. U skladu sa dosadašnjim odvijanjem cijele Sezone kulture u 2017. god., inicijativa će se održati u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa različitim centrima i gradovima, kao i sa brojnim partnerima i lokalnim institucijama.

U vezi sa filmskim programom, središte programa će biti glavni grad Sarajevo, gdje će od 21.11.2017. do 25.11.2017. u kinu Meeting Point biti prikazano pet projekcija nagrađivanih talijanskih filmova koji su izašli ove godine.

Riječ je o filmovima: 'Indivisibili' (Nedjeljivi), potresna priča o dva sijamska blizanca; 'Veloce come il vento' (Brz kao vjetar), strastveni film o sportu i o događajima u jednoj obitelji koja godinama proizvodi trkačke automobile i odgajaju vozače relija; 'L’Uomo che non cambiò la Storia' (Čovjek koji nije promijenio povijest) fascinantni dokumentarac koji za temu ima istinitu priču o profesoru antifašisti koji dobije zaduženje da organizira kulturni program povodom posjete Hitlera Italiji 1938.god.; 'Fiore' (Cvijet), drama o nemogućoj ljubavi između dvoje mladih zatvorenika u zatvoru za maloljetne osobe i 'Piuma' (Pero) inteligentna komedija o fenomenu maloljetničkog roditeljstva.

Kako bi se omogućio pristup ovogodišnjoj filmskoj ponudi što široj bosansko-hercegovačkoj publici, organizirat će se projekcije navedenih i drugih poznatih talijanskih filmova, među kojima su 'Lo chiamavano Jeeg Robot' (Zvali su ga Jeeg Robot) i u Banja Luci (20.11. i 21.11.), Tuzli (22. i 27. 11.), Mostaru (23.11.) i Višegradu (24.11. i 25.11.).

Posljednjeg dana Tjedna talijanskog filma u Sarajevu bit će prikazan kratkometražni film bosansko-hercegovačkog redatelja Ade Hasanovića, nekadašnjeg stipendiste talijanske Vlade, koji je diplomirao pri 'Scuola Nazionale del Cinema' (Nacionalna filmska škola).

Kratkometražni film, čija se radnja događa u Sarajevu, a sniman je u Rimu, dobitnik je nagrade na važnoj filmskoj smotri u Briselu, dok je glazbu za film komponirala Emina Smailbegović, studentica iz Bosne i Hercegovine, trenutno na studiju pri Konzervatoriju 'Santa Cecilia' u Rimu kao stipendista Vlade Italije.

Obzirom da je tema izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu 2017. god. 'Talijan u kinu, talijanski na filmu', veleposlanstvo je odlučilo da spoji dvije smotre organizirajući pri Univerzitetu u Banja Luci i Sarajevu 'lectio magistralis' o kinematografiji prije početka navednih projekcija 20.11.2017. i 21.11.2017. Predavanja će držati prof. Paolo Minuto, predavač povijesti talijanskog filma pri Univerzitetu za strance u Reggio Calabriji. Veleposlanik Italije Nicola Minasi će se susresti sa studentima Sveučilišta u Mostaru prije projekcije filma koja će biti održana 23.11.2017. u Mostaru.

Kao savršen završetak Tjedna i cijelog izdanja ove Sezone kulture, veleposlanstvo je organiziralo za 28.11.2017. u Domu Armije u Sarajevu koncert orkestra 'Orchestra Internazionale Italiana Ensemble' koji će program kompozicija barokne glazbe kombinirati sa fimskom glazbom čiji su autori talijanski kompozitori. Orkestar će Sarajevu pokloniti svjetsku pretpremijeru jednog djela koje je komponirano samo za ovu priliku, priopćeno je iz veleposlanstva Italije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close