RE:START

Međunarodni studentski, pozorišni i filmski festival Postfest Sarajevo 2021

Pozorišni program se održava u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point. Pod sloganom RE:START studenti i studentice žele da ponovo uživaju u pozorištu i filmu, te kroz druženje naprave nove fantastične suradnje!
Kultura / Film TV | 22. 10. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo oprhanizira treće izdanje studentskog festivala POSTFEST, koje od ove godine pored pozorišnog programa ima i filmski!

Festival će ugostiti studente sa 6 regionalnih akademija od 5., 6. i 7. nstudenog 2021. godine u Sarajevu. Pozorišni program se održava u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point. Pod sloganom RE:START studenti i studentice žele da ponovo uživaju u pozorištu i filmu, te kroz druženje naprave nove fantastične suradnje!

Festival je zamišljen kao susret Akademija scenskih/dramskih umjetnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona i sastoji se iz programskog i edukativnog dijela. U programskom dijelu će biti predstavljene 3 studentske cjelovečernje predstave s Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademije umetnosti Novi Sad i Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, te 2 filmska slota sačinjena od studentskih kratkih filmova s Fakulteta dramskih umetnosti Beograd, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademije umetnosti Novi Sad i Akademije dramskih umjetnosti Zagreb.. U edukativnom dijelu održat će se dva masterclassa eminentnih eksperata iz industrije.

Međunarodni studentski, pozorišni i filmski festival POSTFEST želi okupiti studente regionalnih akademija i tako kreirati platformu za potencijalni razvoj studentskih projekata od regionalnog značaja. Projekt je osmišljen s motivom studenti za studente, te ga u potpunosti implementiraju studenti Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Festival je prvi ovakvog tipa u BiH i za svog postojanja održan je i u online formatu, što svakako ističe činjenicu da želimo da on postane tradicija i važno mjesto okupljanja mladih autora i autorica.

Jedan od ciljeva ovog festivala jeste i da se tradicionalno prenosi na nove generacije studenata koji dolaze na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, te je, između ostalog, ove godine imenovana i nova direktorica festivala, studentica produkcije, Adna Rizvan.

Festival su podržali fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Pratite društvene mreže Postfest Sarajevo i uskoro saznajte više informacija o programu i samom festivalu, kao i o načinu preuzimanja ulaznica, koje su besplatne za sve festivalske sadržaje!

Kopirati
Drag cursor here to close