Dokumentarni film

Film o tri stoljeća genocida nad Bošnjacima prikazan u Mostaru

Huseinović je rekao kako film inače traje dva i pol sata, ali da je ovaj put želio prikazati najistaknutije dijelove filma, te popričati s publikom kako bi se čula mišljenja iz različitih uglova.
Kultura / Film TV | 17. 03. 2018. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri i pol godine nastajao je dokumentaristički film pod nazivom 'Bošnjaci - genocid u kontinuitetu' autora Avde Huseinovića, a u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) - potomaka žrtava genocida i preživjele žrtve genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida.

Kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjua i izjava uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida, prezentirana je neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima, koji traje preko tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

Kako je istaknuo autor filma uoči projekcije u Narodnom pozorištu Mostar, ovo je drugo prikazivanje ovog filma u Mostaru, a u petak navečer prikazani su dijelovi filma nakon kojeg je uslijedio razgovor s publikom.

Huseinović je rekao kako film inače traje dva i pol sata, ali da je ovaj put želio prikazati najistaknutije dijelove filma, te popričati s publikom kako bi se čula mišljenja iz različitih uglova.

Video: Trailer filma 'Bošnjaci - genocid u kontinuitetu

"Ovo je priča o kojoj naš narod vrlo malo zna. Stoljećima caruje šutnja o tim užasnim genocidnim pohodima koji su izvršavani nad Bošnjacima od kraja 17. stoljeća, pa i u nekim elementima i dan danas se nastavljaju. Ovo je priča gdje smo nastojali u tih dva i pol sata kronološki prikazati slikom, dokumentom i izjavama relevantnih povjesničara, te dokumentima iz arhiva Crne Gore i Srbije stradanja velikih razmjera", kazao je Huseinović za Bljesak.info uoči projekcije filma u Narodnom pozorištu.

Na upit novinara, obrađuje li se tema stradalih Bošnjaka iz posljednjeg rata na području istočne Hercegovine u ovom filmu, Huseinović kaže: "Ne. Kada je u pitanju period 1992.-1995. isključivo smo se bavili onim elementima koji su dokazani pred sudovima, s posebnim fokusom na stradanje u Srebrenici, dok se dijelom obrađuje situacija na području Prijedora, Foče, Zvornika.

Istočna Hercegovina zahtijeva jedan poseban fokus istraživanja kada je Drugi svjetski rat u pitanju, a posebno period posljednjeg rata (1992.-1995.) i to je jedan izazov za istraživače. Razmjeri genocida na području Bosne i Hercegovine su veliki i trebao bi se uključiti jedan veliki broj ljudi da se to dokumentuje npr. u formi dokumentarnog filma ili u nekim drugim formama", kazao je Huseinović za Bljesak.info.

Između ostalog film 'Bošnjaci - genocid u kontinuitetu' svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.

Kopirati
Drag cursor here to close