Mladić koji voli narodne nošnje

Nošnje šivene u Jablanici našle kupce u EU, Americi i Australiji

Mirza Jaranović bavi se zanatom koji izumire
Kultura / Flash | 13. 02. 2018. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od rijetkih mladih ljudi koji su se odlučili baviti starim zanatom koji izumire je 26-godišnji Mirza Jaranović iz Jablanice. Ovaj mladić, naime, šije tradicionalne narodne nošnje, što je, kako je kazao za ''Avaz'', iz hobija preraslo u jedan ozbiljan posao.

''Baveći se folklorom 15 godina, zavolio sam i upoznao narodne nošnje, njihovu ljepotu i raskoš. U jednom trenutku osjetio sam želju i potrebu da nešto takvo sam napravim i počeo sam čitati literaturu o tome, a, u uz pomoć prijateljica, uspio sam usavršiti tehnike te pokrenuti obrt šivenja nošnji. Danas je već osam godina kako se aktivno bavim šivanjem i izradom narodne nošnje'', kazao je Jaranović.

Objašnjava da se prije šivenja nošnje mora upoznati s kulturom i tradicijom naroda koji ju je nekad nosio.

''Svaka nošnja je posebna na svoj način i prilikom izrade mora se paziti na dosta toga, kao što su vrsta kroja, boje koje su se koristile te ukrasi i simboli koji se nalazili, da bi finalni proizvod bio zadovoljavajući i odgovarao originalnoj tradicionalnoj nošnji naroda'', pojasnio je.

Navodi da, što se tiče plasmana na tržište, za njegove proizvode ne postoje granice.

''Tržište je zaista veliko, a samim tim i potražnja, s obzirom na to da postoji veliki broj kulturno-umjetničkih društava koja se bave očuvanjem narodne tradicije, kako u Bosni i Hercegovini, regiji, tako i u svijetu. Do sada sam svoje proizvode plasirao širom BiH, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regiji, ali i u Švicarsku, Njemačku, Austriju, Belgiju, pa čak i u Ameriku, Englesku i Australiju '', kaže Jaranović.

S obzirom na povećanu potražnju, Jaranović je istaknuo da je spreman proširiti svoju proizvodnju, no da je za to potrebna i ekonomska podrška, prije svega, lokalne vlasti. Prema njegovim riječima, ta suradnja je za sada ''na klimavim nogama'', ali se, kaže, iskreno nada da će se to promijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close