Pregled tjedna

Živjet ćemo bolje, oni će biti najbolji

Ne posustaje Prvi u Hrvata s optimizmom i obećanjima iako je optimizam i obećanje izgubio na kandidatskom statusu naše zemlje za pristup u EU.
Kolumna / Pregled tjedna | 25. 12. 2017. u 09:03 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

18.12. – Ponedjeljak

U državi kojoj je jedan od zadataka ispuniti zadatke iz Anexa VII Daytonskog sporazuma, a to je povratak izbjeglica u njihove prijeratne domove, 61,1 posto stanovnika doseljeno je u mjesto stanovanja. Najviše ih je mijenjalo entitetske adrese i samo naivni misle da će se netko negdje vratiti i samo zločesti tvrde kako se radi na povratku jer sve što se uradi za rezultat ima odlazak.

19.12. – Utorak

SDP opet udara demagogijom po razumu. Od svega što bi trebalo zatražiti kad su u pitanju javna poduzeća, oni su novu krizu u zastupničkim klupama Federacije načeli zahtjevom da se brišu hrvatski nazivi poduzeća.

Umjesto da su zatražili da se detaljno ispitaju poslovanja i upošljavanja, iako bi i taj zahtjev bio osuđen na propast kao i ovaj, oni su se bacili na jeftinu predizbornu šuplju igru koja im nije padala na pamet kad su bili vlast i imali većinu.

20.12. – Srijeda

Bosni i Hercegovini ostalo je još da odgovori na sedam odgovora iz upitnika kojeg je Europska unija poslala na adrese naših institucija. Iako nismo u potpunosti sigurni koliko nas to u BiH živi ni u kakvim uvjetima, glumatamo sami sebi kako smo ozbiljno pristupili poslu. Tvrdimo tako da će sedam pitanja biti usklađeno. Ne znamo do kada.

21.12. – Četvrtak

''Svi žitelji BiH siguran sam da će živjeti mnogo bolje, jer ćemo se mi svi jako truditi da pokažemo da smo najbolji političari. Zbog toga će biti ta godina, ja vas uvjeravam, puna suficita na svakoj razini vlasti i puna novih ideja i investicija'', poručio je javnosti Dragan Čović.

Ne posustaje Prvi u Hrvata s optimizmom i obećanjima iako je optimizam i obećanje izgubio na kandidatskom statusu naše zemlje za pristup u EU. Uvjeravao nas je Čović mjesecima da smo na korak od toga iako smo svi znali da smo miljama daleko. Baš kao što znamo da su oni miljama daleko od toga da budu najbolji.

22.12. – Petak

Pao je dogovor. BiH i MMF postigli su dogovor ''u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane''.

MMF je, dakle, zašuškao novcem. Sline su bh vlastima ovlažile lice i sve je spremno za duboku analizu telekoma kako bi se rupčaga bez dna napunila našim novim dugovanjima. I sve to za 76 milijuna eura novog duga.

Istovremeno, ako netko pamti, prošlo je osam godina od presude u slučaju Sejdić Finci. Osam se godina čeka implementacija presude i osam se godina službeno gaze nečija prava. Neslužbeno, svima je dobro.

23.12. – Subota

Nižu se božićne čestitke bh dužnosnika. Puna su im usta ljubavi, mira, radosti, obiteljskog okruženja dok s naplaćenim odvojenim životima pune trpeze iako im je, za razliku od onih kojima čestitaju, trpeza uvijek kao da je Božić.

Stavljaju u usta Boga oni koji su daleko od svake njegove zapovijedi i koji bi da im sad netko pokuca na vrata ignorirali kucanje baš kao što svaki dan svojega mandata žmire na nepravdu i ignoriraju kucanje poniženih.

24.12. – Nedjelja

Šuška se kako stranci ponovno žele preustroj Bosne i Hercegovine. Ponavlja se kako potpis u Daytonu nije donio mir iako je zaustavio rat. Traži se nastavak pregovora o pomirenju. Iz BiH pak dolaze glasovi kako se stranci ne trebaju miješati nego da se mi trebamo dogovoriti pa se onda sve to izmiješa u jedno veliko i dugotrajno ništa.

Nepoznat netko i ove je godine platio dugove za struju 15 obitelji. Učinio je to i prošle godine na istome mjestu po istome receptu. U BiH nije teško naći dužne. Teško je naći dobre.

Kopirati
Drag cursor here to close