Pregled tjedna

Zemlja šutnje i privremenog

Bosna i Hercegovina jedino što zna je funkcionirati privremeno.
Kolumna / Pregled tjedna | 01. 07. 2019. u 10:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24.6. - Ponedjeljak

Republika Srpska neće osnivati rezervni sastav policije, ali će formirati žandarmeriju koja će imati puno više snage od rezervne policije. Nema toliko galame na ove najave RS-a kako je to bilo s rezervnim sastavom. Politika, poznato je svima, uvijek bira kada, na koga i koliko galamiti.

Istodobno, galama oko sudskog i tužiteljskog vijeća splasnula je a kao jedina kazna nakon afere potkivanja došla je zabrana Milanu Tegeltiji i Ružici Jukić. Oni, naime, kao najgori od sve djece, neće ići na ekskurziju u Pariz sa svojim kolegama. Europska je to kazna koja nikome nije teško pala.

25.6. – Utorak

Povući će se apelacija Ustavnom sudu oko izbora izaslanika u Dom naroda. Tako će se, tvrdi HDZ BiH, relaksirati odnosi. Tako će se, tvrde oni koji kritiziraju hrvatsku politiku u BiH, još jednom popustiti i prijeći preko izgalamljenih obećanja.

Nakon kuknjave o vlasti, HDZ-ovim načelnicima i gradonačelnicima naloženo je da se posavjetuju s ekološkim stručnjacima. Za to vrijeme, neki drugi stručnjaci su bacili medicinski otpad i mostarske bolnice uz Neretvu. Neretva, stručnjaci i Mostar šute.

Šute i novinari na tvrdnje da ih prate obavještajci. Zemlja je ovo šutnje.

26.6. – Srijeda

Otkriveno je da je vozač mostarskog gradonačelnika napao novinara. Nije otkriveno gdje se skrio vozač. Zauvijek.

Iako su se državni službenici zabrinuli jer ističe privremeno financiranje pa su im pred plaće stavljeni upitnici i iako su neki zagalamili kako je napokon vrijeme da imamo vlast jer nećemo imati novca, glavni blagajnik u BiH smiruje situaciju. Odluka o još jednom privremenom financiranju je spremna i samo čeka ruke.

Ne treba očekivati da će oko ove točke biti svađe i da će nečije ruke ostati mirne pri glasovanju na novu turu novca. Bosna i Hercegovina jedino što zna je funkcionirati privremeno.

27.6. – Četvrtak

Završeno je suđenje zaboravljenom Živku Budimiru nakon šest godina i dva mjeseca. Optužnice i presude u BiH uvijek kasno dolaze, obično kad oni kojima se sudi nemaju nikakve uloge. Pravosuđe u BiH kaska i liječi korupcijske rane kad one već nagrizu izranjavano tijelo zemlje.

28.6. – Petak

Državljani Bosne i Hercegovine, koja tvrdi da su svi zli jezici o njoj izmišljotine, uhićeni su zbog terorističkog napada u Parizu. Nisu se javili domaći javljači pa održali lekcije o lisicama i eksplozivu nego se, kao i uvijek kad je nešto crno oko nas, šute i pretvaraju da se ništa dogodilo nije. A dogodit će se, jer ova država ne brine o svojim bolestima, opet.

29.6. - Subota

Novi pokret koji će jednog dana postati stranka dobio je rukovodstvo. Dva Komšića i Lagumdžija opet će galamiti kako su najveći ljevičari u ovoj zemlji i pravit će se, kao i do sada, da su samo slučajno prošli tamo gdje se dogodio nekakav promašaj.

A ljevičarenje u BiH je odavno promašaj. Ljevičari desničare na svakom koraku.

30.6. - Nedjelja

BiH se, čuli smo po tko zna koji put, raspada i ne može ovako funkcionirati. Nismo nikad do sada čuli kako bi se to mogla sastaviti i na koji način može funkcionirati.

U Mostaru se nastavlja cirkus sa smećem. Kažnjavaju se oni koji u prosvjedima bacaju smeće na javnu površinu. Ispada da je u Mostaru samo ulaz u Gradsku vijećnicu javna površina jer se svugdje drugo može baciti smeće a da nitko nikoga ne kazni. Ni grad građane ni građani grad.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close