Pregled tjedna

Zemlja matematičara: Ništa se ne zna

A kako Matematičar upravlja entitetom govori i vijest sa sjednice Vlade Federacije na kojoj je zaključeno da će se od Austrije tražiti pomoć za računicu pri izgradnji tunela…
Kolumna / Pregled tjedna | 20. 09. 2021. u 08:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

13.9. – Ponedjeljak

Prebrodili smo, kaže dopremijerka Federacije BiH Jelka Milićević, najteže razdoblje izazvano pandemijom. Potom se pohvalila kako je sve sjajno i bajno u Federaciji BiH. Osim, možda, sudskih procesa.

A kakvo je sudstvo govori i odluka da misteriozni student, iako je kršio propisane mjere jer je pod optužnicom idući na ljetovanje s kim nije smio, neće u pritvor. Osmica, čovjek koji ima državnu tajnu, ali ne govori ima li diplomu, nakon ljetovanja s Asimom u Turskoj, ostaje na slobodi jer, iako se druži sa svjedocima, sud misli da neće utjecati na njih.

A na koga može utjecati Željko Komšić pokazalo se nakon što se upisao u išaranu povijest BiH kao prvi član Predsjedništva kojem je jedan diplomat odbio poslušnost. Srbijanski veleposlanik nije želio doći na poziv u Predsjedništvo rekavši da ga je ozbiljni državnik zvao da preleti na kavicu. Propala je tako još jedna čašica razgovora.

14.9. – Utorak

Samo oni kojima u ruke dođu službene novine mogli su pročitati da su oni koji su na hercegovačko-neretvanskim jaslama dobili skoro 500 KM kako bi im se olakšao godišnji odmor. Sjetit ćemo se kako su oni s vrha jasli galamili kako su se odrekli plaća kako bi spasili kanton od ekonomskih udara korone. Prave se stvari ipak odrađuju u tišini.

Milorada Dodika, iako galami, nitko ne čuje. Zagalamio je tako Pjevač da treba uhititi sve osumnjičene za ratne zločine. Prečuli su to oni koji galame samo o zločinima drugih.

Za to vrijeme, SDA se bacila u računicu i statistiku te je poručila kako Hrvati imaju i previše. Istina je da među Hrvatima ima onih kojima je uvijek malo, ali je i istina da veliki opet galame za zagrijavanje pred izbore a mali šute, trpe i odlaze.

Novi visoki predstavnik govorio je po prvi put za državnu televiziju nakon ustoličenja. Nakon izjava Christiana Schmidta mnogi ga počinju, ma koliko niski bili, gledati s visoka.

15.9. – Srijeda

Nižu se pisma strancima. Stranački dužnosnici objašnjavaju diplomatima što je to istina u BiH i oko BiH iako ni sami nisu sigurni da bi u pravoj istini preživjeli svoj politički, pohlepni i licemjerni život.

Nakon federalne Maline, kojoj se ne nazire sazrijevanje, u Republici Srpskoj turizam se upetljao u medicinske nabavke tijekom korona krize. No, narodu to ipak nije važno. Važno je da ga kao netko napada i da ih oni kao brane.

O bisti i slikama progovorio je Dragan Čović rekavši kako mu se čini da ga ispraćaju. Govorio je opet o optimizmu i tome kako je sve moglo biti ranije završeno, i kako netko pogrešno broji Hrvate kojih nema u vlasti koliko bi ih trebalo biti. I ove što ima, slabo tko čuje.

Ne pokazujući još uvijek papre, Prva Dama poručila je svima koji sumnjaju da pripreme novac jer će ih izvesti pred nepravedno lice pravde. Ne dozvoljava Erdoganova kuma ljudima da propitkuju nešto što im se uporno krije.

Kako, na svim razinama, pod svim predznacima i u svim mantilima vjerovati u poštenje kad ono nikako da se pokaže?

16.9. – Četvrtak

U preozbiljnoj državi kakva je BiH, pušta se ulici da izmišlja teorije o sudbini glavne tužiteljice u zemlji. Iako je održana sjednica koja je danima najavljivana, nikakav dim nije pušten pa će se poljuljano povjerenje u pravosuđe zemlje nastaviti ljuljati.

Ljulja se i priča navodno puštena od izvora bliskih strancima kako oni koji su se dva puta prošetali kroz Predsjedništvo BiH neće imati pravo ljuljati se na predsjedničkim foteljama u nekom budućem mandatu.

Bakir Izetbegović pravda optuženika na premijerskoj fotelji Federacije. Kaže da on ne može govoriti Fadilu Novaliću što da govori. Možda i bolje da je tako.

A kako Matematičar upravlja entitetom govori i vijest sa sjednice Vlade Federacije na kojoj je zaključeno da će se od Austrije tražiti pomoć za računicu pri izgradnji tunela Hranjen koji se proslavio -  baš kao i Fadil – postotcima. Zemlja, koja nam je nedavno poslala upozorenje da je izašla garancija za tunele koje su oni gradili prije jednog stoljeća, pomoći će izračunati kako je potrošen sav novac za samo trećinu dovršenog posla.

17.9. – Petak

U zemlji u kojoj nas ništa više ne može iznenaditi procurila je snimka ''sijela'' Tajnovitog Studenta i državne tužiteljice. Kafanska priča prvog obavještajca i čuđenje glavne žene u pravosuđu o tome kako svi svima rade iza leđa dokaz je kako se to kod nas stvari rade. Rade se ovako i u nekim normalnim zemljama samo tamo će se rijetko čuti da student izbjegava pitanje ima li diplomu.

Krovna institucija u Hrvata, kako sebi tepa HNS, zabrinuta je pak za to tko će za 10-20 godina davati mirovine. Stoga će pokrenuti plan za demografiju. Prvo će se provjeriti stanje na terenu. Iako bi trebali biti upoznati s terenom preko načelnika i gradonačelnika koji upravljaju sve praznijim mjestima. U svemu je, znaju to stratezi, ključno vrijeme. Pogotovo kad se gubi.

18.9. – Subota

Ne smije, kaže Aleksandar Vučić, reći javno što je pričao s kumašinom iz Turske. Erdogan i on raspravljali su o svemu pa i o BiH, ali što su to rekli, neće da nam kažu.

Dok stranka Željka Komšića zove Dragana Čovića da popričaju o zastupanju i Izbornom zakonu, Čović se kiti još jednom titulom. Naime, tamo gdje je doživio veliku neugodnost prije dvije godine, kad ga je branitelj zasuo jezikovom juhom, sad je dobio počasni papir u gradu gdje će se demografija uhvatiti za glavu. Čović je počasni građanin Kupresa. Ovog puta nitko nije galamio iz zadnjih redova. Šutnja je, ipak, predizborno zlato.

19.9. – Nedjelja

Visoki predstavnik u BiH objavio je kakva BiH neće biti. U beskraju neznanja koje krasi ovaj trokutasti jad pun matematičara, nitko ne zna kakva BiH hoće biti.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close