Pregled tjedna

Zabranjeno pušenje mostarskog suživota

I dok su naoštreni zubi jedva dočekali još jedno žvakanje, nitko razumno nije upitao – a kad su u glavi samo zubi, razuma nema – kakva je to agencija koja ne zna kuda vodi svoje goste.
Kolumna / Pregled tjedna | 24. 12. 2018. u 10:20 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

17.12. - Ponedjeljak

Tendersku dokumentaciju zatrpao je snijeg na području od Konjica do Jablanice. Računali su očito potpisi da klimatske promjene neće iznevjeriti i da neće pasti snijeg pa je neodgovarajuća oprema ostala nemoćna pred bijelim pokrivačem. Naravno, nitko nije kriv.

Na što računaju potpisi oko novih koalicija tek ćemo vidjeti. Svima je jasno da će natezanja, kao i uvijek u nategnutoj zemlji, i ovog puta biti. Oni, koji su se kao i uvijek pljuvali, kao i uvijek doživjet će amneziju, i kao i uvijek potpisat će dogovor o vladavini. I vladat će kao i uvijek i ponašati se kao da je to zauvijek.

18.12. – Utorak

Središnje izborno povjerenstvo je donijelo odluku kako popuniti federalni Dom naroda. Naravno, niti jedna od strana nije zadovoljna – Hrvati načinom popunjavanja, Bošnjaci popisom na osnovu kojeg će se popunjavati. Dižu se glasovi, prosipaju se pameti. Tako se tumači da je popis iz 2013. potvrda rata. Kao da se trebamo praviti da rata nije bilo ili da još traje?

Dva člana Predsjedništva BiH pomela su veleposlanike naše zemlje. Treći član je zadovoljan vanjskom politikom odabranika njegove stranke. Jasno je – Kako nam je unutra, tako nam je i vani. Samo je plaćeno jednako dobro.

19.12. – Srijeda

Možda i najiskrenija izjava od kad je Bosne i Hercegovine ispaljena je u Skupštini Kantona Sarajevo koja je do sada bila najpoznatija po akanju nepjevne himne BiH.

Naime, Bibija Kerla, zastupnica Demokratske fronte, stranke koja godinama tupi kako želi biti drugačija, zavapila je za pauzom jer je gladna.

Nije do sada javnost u BiH čula, ako uopće sluša, iskreniji vapaj nekog od političara. Kerla, koja je do sada bila poznata jer je pala tijekom utrke na sarajevskoj Olimpijadi, rekla je kako bi mogla od gladi pasti u nesvijest.

Ostatak zemlje plaća njihovo gladovanje i ne diže se iz nesvijesti.

20.12. – Četvrtak

Samo u BiH je sasvim normalno da je uvjet tendera za nabavku službenih automobila veličina prtljažnica, da se svađaju Hrvati imena Razim i Anel te da bez ikakvog srama i kazne gladna zastupnica novinare nazove kretenima.

Samo kod nas najveći galamdžija potrebnih promjena na bolje, koji je kažnjen službeno zbog govora mržnje a soli pamet o ljubavi, za savjetnika o vanjskoj politici može uzeti liječnika koji se sumnjiči da je klepio milijune. Komšića će o vanjskoj politici učiti internist.

Potom je uvijek optimistični i nespretni prosipač vremenskih rokova rekao kako ne vjeruje da možemo biti podjeljeniji više nego smo podijeljeni svjestan da nas nitko ne može više sastaviti. Zna Čović da, čim se malo sastavimo, optimizam i neki datum nas rastave.

21.12. – Petak

Susjedi će u EU ući, ako prije EU ne izađe sama iz sebe, 2025. godine. Tvrde to oni koji otvaraju vrata za ulazak. Mi smo još u fazi izlaženja. Iz krize i iz sebe samih.

Turistička agencija izblamirala se fotografijom Mostara na kojoj Mostar ne liči na sebe. I dok su naoštreni zubi jedva dočekali još jedno žvakanje, nitko razumno nije upitao – a kad su u glavi samo zubi, razuma nema – kakva je to agencija koja ne zna kuda vodi svoje goste.

22.12. – Subota

Da nismo zemlja ni za život ni za smrt potvrđuje i vijest da će Halid Bešlić ovo zadnje čekati u Njemačkoj. Odselit će Bešlić u obećanu zemlju i tamo uživati u plodovima svih suza na koje je tjerao one koje je dirnuo u dušu.

A politika je opet dirnula u paranoju. Prvo su neki mediji nespretno objavili da je pressica oko dočeka Nove godine u Mostaru otkazana jer se sprema otkazivanje koncerta Zabranjenog pušenja jer je Sejo Sekson, za kojeg mnogi ne znaju da se zove Davor Sučić, rekao kako je više na strani Komšića nego Čovića. Potom se ustala Demokratska fronta napadajući odjednom komunističke metode spominjući UZP, prosipajući ulje na nikad neugašenu vatru a da nije sačekala da nespretni PR nespretne mostarske zime išta kaže.

Onda su počeli zlobni mediji mučiti ionako izmučeni grad pa će se Mostar još jednom morati dokazivati da je normalan da u njemu pušenje ne može biti zabranjeno kao i da bi svi koji ionako posrnuli grad žele gurnuti i rascijepati još dublje trebali popušiti. I svoje domoljublje, i svoj suživot, i svoj sukurac, i drugima, i drugačijima.

23.12. – Nedjelja

Tsunami. Opet je Priroda Zemlji pokazala da sve što mislimo da stvaramo može nestati u sekundi. A mi smo se svojih sekundi nanestajali. U našoj je prirodi, i u prirodi naše Prirode kojom se dičimo, nestajanje.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close