Pregled tjedna

Za život se galami dok je živ

Godina je počela krikovima. Zidovi na kojima kujemo srculenca i lajkove, po kojima šaramo miševima i zauzimamo pozu da bi nam bilo udobnije u lažnom životu nemaju veze sa stvarnošću.
Kolumna / Pregled tjedna | 04. 01. 2021. u 09:57 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.12. – Ponedjeljak

Čekalo se, valjda, da prođe i posljednje biranje u BiH, pa se objavilo kako je predmet o Aluminiju stigao u Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Oni upućeniji, kažu da je predmet odavno tamo.

U međuvremenu, Federacija BiH s ponosom objavljuje kako svojim građanima daruje na kraju godine još nekoliko rata koje će vraćati pokoljenja. Kreditima će se vlast, koja usput budi rečeno, nije prava vlast nego čeka da se završe izbori iz 2018., održati sebe na životu i na životarenju izmrcvarene zemlje.

29.12. – Utorak

Petrinju, Glinu i Sisak pogađa snažan potres. Drhti čitava regija. Hrvatska broji žrtve, ljudi u strahu broje nova podrhtavanja tla.

Regija se vrlo brzo solidarizira s unesrećenima i pokazuje kako je jad jedino što je zajedničko svim ljudima.

Život je nešto što se zaljulja jako brzo, a mi se ponašamo kao da ništa nema svoje dno.

Ministru sigurnosti BiH migranti više nisu seksi. Jasno je svima kako BiH nema ideje za riješiti i manje probleme kamoli da riješi problem migranata koji lutaju ovom zemljom.

Selmo Cikotić pokušao je migrante, od kojih su ruke digle i strane organizacije jer su valjda vidjele da nama nije stalo, prebaciti kraj Konjica. A onda se ustao narod i zaprijetio ministrovoj ideji. Ministar je onda odustao i opet ostao bez ideje.

30.12. – Srijeda

A mostarska prepucavanja puna su ideja. Sada SDA prijavljuje policiju zbog provjera prebivališta na osnovu ranije prijave o mutnim poslovima s prebivalištima birača.

Mostarski cirkus nastavlja se i svima je sve jasnije da će sva ona predizborna rješenja koja su se prosipala u kofol-kampanji čekati neka druga vremena. Prvo se visoka politika mora spustiti nisko, a onda će netko valjda pomisliti i na normalno funkcioniranje grada kao uređene tvorevine koje građanima mora pružati normalne usluge.

Neki velikani prosipaju novogodišnje poruke i čestitaju nam kako da smo mi pali s Marsa a oni žive na nekoj drugoj Zemlji. Sabire se i oduzima urađeno u ovoj jadnoj tvorevini i rezultat je svima jasan. Iza BiH je još jedna propala godina.

Konačno je gotova i optužnica u aferi respiratori, malina, 3F i kako li je sve novinari nisu nazivali samo da ne bi pala u zaborav. Ženski glas koji je ''prelomio'' nabavku, ostat će misterija.

31.12. – Četvrtak

Za kraj smo čuli jadikovke Fadila Novalića kako ga cijelo vrijeme žele pogrešno pokazati i njegovo hvalisanje što je do sada napravio za Federaciju BiH. Fadil priča jedno, život nešto sasvim drugo.

A da bi život trebao stati na oronulim starkeljama u politici smatra Bakir Izetbegović. I očito nije jedini lider neke stranke koji tako misli. Naime, kaže Mali Princ da se mladi ne bi znali nositi s pitanjima kako se to stari nose. A kako se nose, vidimo jer mladi napuštaju čak i stranke.

Opraštamo se od 2020. godine. Mislimo da je najgora ikad. O sebi ništa ne mislimo.

1.1.  – Petak

Osam razloga za šutnju.

2.1.  – Subota

SDA ne odustaje da pod svoje stavi BH blok u Mostaru. Mostaru pak nije ni do čega. Najmanje do nadmudrivanja onih koji su tražili da se ponovno broji jer se ukrupljeni a neukrućeni u koaliciji nisu mogli dogovoriti oko raspodjele glasova. Ništa bolje nije ni kod drugih pobjednika. Dok stranke mašu zastavama – a nitko nije zamahao bijelom – stranački dužnosnici kukaju jer ih nije dovoljno zapalo.

Mediji padaju na posuškoj tragediji. Svi bi detalja. Svi bi riječ više. A i slovo je previše.

3.1. – Nedjelja

Sabrali su se rezultati izbora u Mostaru. Gubitnici su dobili pobjednike.

Godina je počela krikovima. Zidovi na kojima kujemo srculenca i lajkove, po kojima šaramo miševima i zauzimamo pozu da bi nam bilo udobnije u lažnom životu nemaju veze sa stvarnošću.

Pali se bezbroj svijeća.

Valjalo bi se sjetiti i da se za život galami dok je živ. Drugačije smo svi samo mrtvaci. 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close