Pregled tjedna

Vrhovi izabrani da šute

Vrh Hrvata i dalje šuti. I o izborima, i o bubnjevima i o sudbinama istopljenim u ćelijama…
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 10. 2018. u 09:39 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.10. – Ponedjeljak

Malo je tko očekivao, a mnogi su se nadali – i oni za i oni protiv, da će Željko Komšić ipak zasjesti u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. On se pak nije zamarao svojim brojkama nego je to za njega učinila SDA, koja je, umjesto rivala za svojeg kandidata, brižno pratila kako raste broj glasova s kojim će proporcionalno rasti još jedan kaos u ovoj zemlji.

Osim obraćanja prije ponoći, iz vrha HDZ-a BiH nisu uslijedile reakcije nakon (ne)prospavane noći. Izborna cipelica izgubila se u ponoć.

Komšić je rekao kako ne predstavlja narod. Oni koji bi predstavljali narod, šute.

9.10. – Utorak

Što očekivati od zemlje koja je jedva prebrojala svoje stanovnike, jedva odgovorila na upitnik Europske komisije nego da jedva broji glasove. Središnje izborno povjerenstvo smiruje stranke i narode da su prevare na normalnoj razini.

U brodskoj rafineriji došlo je do eksplozije. Poginuo je radnik, a država ne trza previše.

Ozbiljan trzaj stigao je iz mostarskog Aluminija. Firma je, po tko zna koji put, na koljenima. Ovaj put nije riječ o stilskoj figuri. Opet svi šute. I vrh naroda šuti.

10.10. – Srijeda

Komšić, koji iskače iz paštete kao što su prije izbora iskakali oni sa škarama u rukama, rekao je da je Hrvat. I da BiH treba priznati Kosovo. Šefik Džaferović, koji je uz svoje brojao glasove Komšića, rekao je Hrvatskoj da pazi što priča. Imat ćemo, dakle, divne odnose sa susjedima nagovijestili su članovi Predsjedništva prije i nego su sjeli tamo gdje su naumili.

Općine u Hercegovini počinju davati crvene kartone Komšiću. Oglasio se poluvrh. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara poručio je u Beču da nas čeka kriza. Na HRT-u je poručeno kako HDZ BiH neće tek tako u vlast. Vrh se domaćoj publici nije obratio.

11.10. – Četvrtak

U Mostaru je organiziran prosvjed protiv izbora Komšića u Predsjedništvo BiH. Poruka je da je demokracija umrla. Kao da je ikada u BiH i bila nešto više od polumrtvaca kojem su umjetno disanje davali onako kako je drugima volja. Ne narodu.

Al Jazeera je ubacila nerede u prosvjede. Pa se ispričala. No, zna se da se u medijima demantiji i isprike ne čitaju.

U postizbornoj galami zatutnjala je vijest da su pale 41 potjernice za generalima zbog ratnih zločina i da je dignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića i 16 pripadnika Armije BiH za koju tvrde da nije činila nikada zločine. Optuženičke fotelje nisu digle galame koliko se očekivalo. Druge fotelje zaglušuju buku.

Aluminij još uvijek zove upomoć. Nikakvih odgovora nema. Vrhovi opet šute.

12.10. – Petak

S Komšićem, ma koliko on zbijao šale, nije šala. Nije šala, kao ni do sada, ni u Aluminiju. Na ovu se samo malo tko smije. Srce hercegovačkog diva, koji se kupio kao mali miš, kucat će, kažu, još 48 sati. A to je za srce malo. Pa i za srce miša kojeg su razvlačili kao da je slon.

Poslani su apeli. Odgovorio je samo mostarski gradonačelnik, valjda jedini koji ne misli hoće li i na koju fotelju sjesti. Ostali vrhovi šute. I vrh Hrvata šuti.

13.10. – Subota

Brojanje listića se nastavlja. Negdje će se ponoviti. Negdje se ljudi na stadionima od studeni pod dupetom brane listićima. To nikoga ne brine. I velike sile su rekle da su izbori u BiH lakrdija, ali da se pomirimo s time. Listići su, dakle, stvarno za pod dupe.

Aluminij gleda u sat. Iako se uzdaju u Vladu, Vlada šuti. I hrvatski ministri u Vladi šute.

14.10. – Nedjelja

Prosvjed pred banderama dobio je malu utjehu jer je Aluminij dobio još dan života. Provlače se priče da će u sve ući ruski plin. Navodno su dobiveni neki odgovori od nekog. Ne zna se kakvi ni od kog.

Nakon bubnjanja Doktora Amara, bubnjara Dine Merlina, o tenkovima, zabubnjao je i Merlin te mu je dao otkaz. Ispade vladar plagijata moralna vertikala iako nikad nije pokazao i dokazao tko mu je spalio zastave u Beogradu. Doktor Amar odletio je i iz Letu Štuke. S postizbornog kaosa, prešli smo na bunt prema palicama i banderama.

Vrh Hrvata i dalje šuti. I o izborima, i o bubnjevima i o sudbinama istopljenim u ćelijama pred gašenjem. A sigurno nisu izabrani za šutnju.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close