Pregled tjedna

Vratite zlatne kašike!

Rudari su nakon dva dana štrajka izašli iz jame. A mi svi moramo propasti u zemlju. Najcrnju.
Kolumna / Pregled tjedna | 16. 09. 2019. u 10:24 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.9. – Ponedjeljak

MMF kaže kako je jedan od najvećih problema u džepovima naše zemlje minus kojeg prave državna poduzeća. Problem u tim državnim poduzećima su pak nadzorni odbori koje bira i postavlja stranka. I dok MMF tvrdi da se u odborima sjedi ''kao fikus bez volje'', fikusi prazne naše džepove s puno volje. Naravno, a čuli smo to i nedavno, lideri stranaka peru ruke i kažu da nemaju pojma o tome što se događa u firmama.

Robert Prosinečki kaže da se neće predomisliti.

10.9. – Utorak

Robert Prosinečki se predomislio.

Sjednice koje se sazivaju sve više liče na cirkus pa čitamo izvještaje kako je pao dnevni red sjednice koja je počela u lipnju.

Sve je riješeno tako što je ta, službeno treća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, završena i otvorena je četvrta.

Istodobno, čovjek koji sjedi na dvije, u normalnom svijetu nespojive stolice, Denis Zvizdić, sazvao je sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi rekao da nema dogovora o tijelima koja bi mogla učiniti d država mrdne s mjesta. Potom je Zvizdić mrdnuo natrag na poziciju predsjedatelja Vijeća ministara.

11.9. – Srijeda

Rudari su nakon dva dana štrajka izašli iz jame. A mi svi moramo propasti u zemlju. Najcrnju.

Naime, novoizabrani direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić iznio je strašne stvari. Godinama se već, navodno 15 godina, preko leđa onih koji ne mogu samostalno u život prao i čupao novac a da nitko nije ni trepnuo. Spominju se milijuni koji se završili u nečijim džepovima i zvjerstva na koja smo samo odmahnuli rukom, a zbog kojih bi u nekim drugim državama odmah sijevale rotacije, lisice i imena ovih krvnika.

Nama uvijek postoje važnije stvari samo da ne bismo rekli kako smo odavno svi zreli za zbrinjavanje.

12.9. – Četvrtak

Uprava rudnika podnijela ostavku. I to je to. Nema kazni.

Vlada je udijelila sadaku Mostaru od skoro pola milijuna maraka. Može li prljavi grad čisto s novcem?

Nitko ne trza na vijest – a to je valjda bio i cilj – o tome kako je plan oživljavanja mostarskog Aluminija neozbiljna škrabotina. Ohlađeni div dobio je 30 dana da napiše normalan plan oživljavanja.

A neki drugi div pohvalio se kako je siromašan. Bakir Izetbegović nije se poslije Predsjedništva BiH prijavio na biro. Imao je, kaže, nešto ušteđevine. Kaže da je siromašan. Vrijeme je, izgleda, da mu se vrate zlatne kašike. 

13.9. – Petak

HDZ BiH još uvijek šuti o neuspjelom pokušaju slavlja u Drvaru u kojeg je Milorad Dodik, nakon nekoliko pljuskica hrvatskim partnerima, doveo Aleksandra Vučića.

''Procurila'' je deklaracija o novima natezanjima. SDA je objavila svoje planove – nema entiteta, bit će regije, država će biti republika s velikim R, a sve ovo što smo se do sada natezali, bacit ćemo u vodu i krenuti na početne pozicije.

14.9. – Subota

SDA je odlučila okrenuti ploču. Nitko nema, kao ni u svim drugim strankama u BiH, srca i ideje biti protukandidat čelniku stranke. Nakon kongresa, čelnik će još više podići čelo. Vraćamo se ponovno mentalnom sklopu štovanja lika i djela. Samo što likovi koji se kuju u zvijezde najmanje imaju djela.

Ideja SDA o novom ustroju zemlje je još jedno vezanje čvora na idiotskoj košulji u koju smo svi strpani. BiH ne može pronaći ni minimum dogovora, a ono što je donijela deklaracija na zasjedanju u erdoganovskom stilu, neostvarive su želje zbog kojih ćemo opet na novo dno. Ovoga puta bez ikakve šanse da se popnemo na mjesto s kojeg se može napraviti koračić naprijed.

15.9. – Nedjelja

Pljušte optužbe na deklaraciju i SDA-ove planove kakva to treba biti BiH. A BiH samo što nije prestala biti.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close