Pregled tjedna

Vo(l)jno sposobni Bošnjaci

SDA je pak zatražila da se osnuju nove fotelje na državnoj razini. Nije to stranka, koja kaže da najviše od svih misli na BiH, zatražila kako bi poboljšala stanje u zemlji.
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 04. 2019. u 10:15 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.4. – Ponedjeljak 

''Bit će dana za megdana'', rekao je u svom stilu dalekom od politike Željko Komšić svima onima koji su kritizirali micanje prsta s obraza i potpisivanje sporazuma sa SDA o ulasku u vlast.

I dok se Komšić blamira s dubokim porukama, BiH se blamira po tko zna koji put na europskom putu. Zemlja, koja se kune u europske vrijednost, europske puteve i sve europsko po potrebi, izgubila je mjesto u skupštini Vijeća Europe. Naravno, nitko niti jednim slovom nije izrazio žaljenje što se opet prosipamo. Imamo mi važnijih brojeva u resorima od bilo kakvih europskih slova.

9.4. – Utorak

Opet je problem mostarskog sajma bilo tko je došao u prve redove, a tko nije. Iako bi se trebalo pričati o gospodarstvu, matematičilo se o politici i političilo se o matematici.

A zapolitičio je i Milorad Dodik koji je iz Mostara poručio kako se prebrojavaju vo(l)jno sposobni Bošnjaci uz Neretvu i kako se u tvornicama prave viškovi naoružanja i streljiva. Nije dugo trebalo čekati na odgovor onih koji su poslali poruke da ih poruke s mostarskog Sajma ne zanimaju.

Naravno, kao i uvijek, teške riječi će lakše odletjeti u vjetar nego svi šupljaci koji nam se zarežu pod kožu i vuku nas sve dublje.

10.4. – Srijeda

Čelnici SDA i HDZ-a BiH, nakon što su nas mjesecima vozali iz krajnosti u krajnost, pretvarajući one koji se još nisu ohladili dovoljno u nove najljuće neprijatelje, a sebe dižući na tronove s kojih su se zaklinjali u još jedno šuplje nikad više, zadovoljni su sami sobom nakon sastanka u Mostaru.

Čak Bakira Izetbegovića nije prepala priča o trećem entitetu, o Herceg-Bosni i o novom kanalu na jeziku, kojeg kako će reći profesorica na predstavljanju svoje knjige u Mostaru, nitko javno ne priča.

Trebali bi se, dakle, oni koji će nakon uspješnog razgovora Čovića i Izetbegovića, zamisliti malo nad jezikom kad sjednu u fotelje. A, tko zna, možda je u tome razlog što su u prošlom sazivu hrvatski ministri prilično dobro šutjeli. K'o zaliveni. Na tečnom hrvatskom.

11.4. – Četvrtak

Srbi ne dolaze na državnu razinu, Hrvati na federalnu. Tako izgleda ''vladanje'' u BiH. Progovorio je i Inzko. Zatražio je više rada. Ne od sebe.

SDA je pak zatražila da se osnuju nove fotelje na državnoj razini. Nije to stranka, koja kaže da najviše od svih misli na BiH, zatražila kako bi poboljšala stanje u zemlji. Zatražila je to da zadovolji apetite i da se lakše podijeli vlast. Naravno, još nitko od silnih boraca za sjedanje dupeta u resore, nije niti slovom spomenuo neke nove ideje za stare probleme. Očito je, a to nam ovog puta potvrđuje SDA, da je najvažnije sjesti.

 

12.4. – Petak

BiH je trojku koje je Njemačka protjerala zbog sumnje da bi mogli izvršiti teroristički napad pustila na slobodu. Sad je Njemačka mirna.

Hercegovinom je odjeknula vijest o navodnom svećeničkom zlostavljanju. Crkva se brani, a puk komentira kako se u domu za nezbrinutu djecu, koja optužuju svećenika, nalazila razna ''stoka''. Takvo je to naše stado u Korizmi.

Davor Dragičević objavio je snimke koje će otkriti puno toga, a dječak Slavko može u školu s vršnjacima. No, ne brinu nas naša djeca. Mi brige brinemo zbog otaca i očeva.

13.4. – Subota

Hercegovina je ostala bez čitavog jednog odjeljenja u školi. Razloga za brigu nema.

Brine se samo Milorad Dodik koji će, kako tvrdi, još samo jednom sjesti za stol s Bakirom Izetbegovićem. Ieztbegović ne brine.

14.4. – Nedjelja

Na sarajevskom aerodromu spriječeno je krijumčarenje dva janjeta u Katar. Mesoljubac je put kući nastavio bez mesa, a nije poznato što se dogodilo s plijenom. Ne zna se ni što se dogodi s većim plijenovima.

Umrla je Mira Marković. Nekadašnja prva dama svega i svačega. Likovi iz prošlosti polako odlaze. Prošlost neprestano dolazi.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close