Pregled tjedna

Veslanje, preveslavanje i zaštitni sloj tupila

Sve su češće vijesti o asfaltiranju cesta po BiH. Oči se pred izbore opet mažu tankim slojevima asfalta.
Kolumna / Pregled tjedna | 29. 06. 2020. u 09:58 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

22.6. – Ponedjeljak

U predasima od istupljenog političkog glumljenja, dobivamo vijesti koje će nam i viceve učiniti tužnijima.

Objavljeno je kako je Bosna i Hercegovina po blagostanju ponovo na samom europskom dnu, rame uz rame s Albanijom. Što se tiče kupovne moći u proporciji s bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika tu stojimo bolje, pa samo na dnu mrvicu jači o Albanije.

Život u zemlji gdje likovi službeno potpisuju dogovore da će se pokušati dogovoriti sve manje vrijedi i sve više grebe po dnu.

23.6. – Utorak

Ono što zastupnici u parlamentima govore dođe do nas samo kad je neki cirkus u pitanju. Ovog puta zastupnica je opsovala Tita. Antifašisti nisu skočili na prvu.

Teniske zvijezde pozitivne su na virus. Prvi lakat u Predsjedništvu BiH, Željko Komšić, objavio je kako je negativan na virus. Prije toga, rekao je kako Dragan Čović u njegovu fotelju može sjesti odmah sutra.

Fadil Novalić pohvalio se zastupnicima o svemu što je radila Vlada Federacije BiH. Slušajući šta govori, čovjek više nije siguran gdje tko živi. Osim da je Novalić u oblacima.

24.6. – Srijeda

Hrvati u BiH dobili su novu političku stranku. Pomaknuti iz HDZ-a BiH osnovali su Hrvatski nacionalni pomak.

BiH čeka najveću recesiju u svojoj povijesti. Kad je ovo u pitanju, nitko se ne svađa od kad se računa povijest BiH.

Nakon zadarske zabave koja se zapetljala u mrežice korone, Hrvatska odgovara tako što će zatvoriti granice za državljane BiH. Oni, koji su prvi ozbiljan vikend vrućine mislili provesti na Jadranu, onom dužem od 24 bosanskohercegovačka kilometra, moraju 14 dana u samoizolaciju.

Mjera je to kojom Hrvatska tješi svoj nezaraženi vrh pred izbore a koji ne može utješiti domaćine po jadranskoj obali kojima će nedostajati turisti iz BiH. Ipak su to gosti koji, unatoč pričama o paštetama, znače puno hrvatskoj obali.

Dragan Čović nije sjeo u fotelju negativnog Željka Komšića.

25.6. – Četvrtak

Sve su češće vijesti o asfaltiranju cesta po BiH. Oči se pred izbore opet mažu tankim slojevima asfalta.

Maže se i po zamazanom Mostaru, a mostarski gradonačelnik, kojeg savjetnici za odnose s javnošću još ne savjetuju da se javno obrati građanima, rekao je kako ne misli biti više na čelu grada. Nitko nije ni mislio da želi.

Zato s čela prve stranke u Hrvata dolazi još jedna nejaka galama. Dragan Čović poručio je Hrvatskoj kako se ''malo ljutimo'' zbog odluka Hrvatske da nas učine zaraženijima nego što jesmo pa nas je smirio da, u vrijeme kad svi trube o distancama, zbijemo redove.

No, redovi se zbijaju samo kad se bježi.

26.6. – Petak

Predstava s mjerama na hrvatskim granicama počela je služiti kao još jedno kazalište u kojem će se glumiti tko to više misli na građane i tko je bolji s hrvatskim vlastima da ih nagovori da ludost ukine.

Valjalo bi upamtiti da su državne institucije obećale da neće kupovati službene automobile i da tome nema mjesta u državnom proračunu koji se većim dijelom slije u državne džepove i hrani začarani krug koji postaje vrtlog.

Bilježi se porast oboljelih od korona virusa. WHO je stavio BiH na nekakvu crnu listu kao da nam dosta nije crnila i vucaranja po začeljima. No, kod nas se nema tko pobuniti protiv, kako to Šveđani govore, potpuno pogrešnih podataka na osnovu kojih se pravila crna lista zemalja u kojima divlja virus.

Bakir Izetbegović opet govori tko će se s kim igrati u igri zvanoj sklapanje dogovora nakon potpisa o dogovaranju. Na kraju, pastiri se samo poigraju sa stadom a ne sviraju frulu.

27.6. – Subota

Svatovi mogu u Hrvatsku a da ne provode 14 dana u samoizolaciji. Hrvatske mjere počinju ličiti na bosanskohercegovačke mudrolije u kojima je stajalo kako se čovjek ne smije kretati na manje od 1,5 metara udaljenosti a da nikad nije zaključeno od čega.

Tenis je na udaru virusa koji preskače s turnira na turnir, a pozitivni su i politički dužnosnici u Srbiji. Samo političari u BiH prolaze testove da ne padnu.

28.6. – Nedjelja

BiH glumi strogoću pa prijeti protumjerama Hrvatskoj. Hrvatska propušta bh građane svojim teritorijem do Neuma. Neum je krcat i kupačima i zalihama donesene hrane.

Na obalama rijeka u cijeloj zemlji sve je više onih koji galame kako nama ne treba nikakvo more i da mi imamo što nitko drugi nema. Nakon toga, bacimo smeće.

S prvim žegama i (otkrivenim) vodama zaboravljamo u kakvom smo blatu proveli nekoliko posljednjih mjeseci. Dok veslamo, preveslavaju nas i zaboravljamo kakvo nas blato čeka kad nestane novca za potporu gospodarstvu čije bi tragove valjalo pratiti. S prvim slojem krema za sunčanje stavljamo zaštitni sloj tupila za vrijeme u kojem su mnogi trebali odgovarati za ono što su nam prodavali kao spas trpajući sve deblje slojeve u svoje džepove.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close