Pregled tjedna

Uzgajanje mrtvaca

Dočekali smo brže nego smo mislili. Odvajač od Bosne i Negasitelj Hercegovine okrenulo je ploču. Na pola, ali je okrenuo.
Kolumna / Pregled tjedna | 11. 10. 2021. u 08:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.10. – Ponedjeljak

Nastavlja se natezanje tko je čiji u BiH i izvan BiH, tko koga predstavlja a tko koga vodi u propast. Priče su to koje se razvlače poput prežvakanih žvaka koje nitko više neće ni za kusur. Od početka raspadnuta BiH ne može se ponovno raspasti.

I baš kad su se napaćeni narodi zamislili kako će živjeti dok u jekama galame o raspadanju tiho poskupljuje življenje, nova briga pala je na leđa. Pali su Facebook i Instagram i svi su se životi preplašili zbog raspadnute stvarnosti.

Lajkovi će živinski kriknuti, filteri zaćutati i buljiti nijemo u ekran cijelog dana.

5.10. – Utorak

Opet isto. BiH je u najvećoj krizi, krivac je ovaj, netko traži previše, netko ima premalo, netko želi dobro zemlji, netko ne želi. Svi dobro žele samo sebi.

Sve je u zemlji u problemu osim spremnosti da se posudi novi novac. Sve međunarodne galamdžije govore kako u BiH nije dobro osim Međunarodnog monetarnog fonda koji kaže kako je BiH sposobna za još jedno zaduženje. Drugih sposobnosti, uz samoizjedanje, nemamo.

Pisalo se jednom kako je nastala panika u bh. vojsci zbog miša u kuhinji. Sad je panika zbog virusa od kojeg se inače u državi nitko ne brani. Osim ministra obrane. Samovoljno je, ispast će tako, odlučio odgoditi vježbu sa Srbijom zbog, kako kaže, pandemije. Naravno, odmah se napuhao upitnik: Čija je to, inače gladna, vojska u BiH?

Diplome još uvijek nema. Utihnula je i priča o snimci u kojoj Osmica nije odgovorio na pitanje ima li diplomu. Stranci opet izdaleka progovaraju kako nas jede korupcija, a onda dođu i zagrle korumpirane.

6.10. – Srijeda

Tužno je slušati svjedočenja na suđenju u aferi respiratori. U ovoj zemlji upravljanje ne zanima upravljače.

Uz sva poskupljenja koja ne dospiju u medije, objavljeno je kako je poskupjelo gorivo. Svi oni koji su se smijali federalnom premijeru Fadilu Novaliću u njegovom pojašnjenju cijene ulja, koriste iste riječi. Ljudima je opet svejedno. Na crpkama se ionako najčešće poteže ista novčanica pa će, Fadilovim poučkom, za isto para dobiti manje.

Krenula su nova žrtvovanja. Love se srednje ribe. Padaju direktori zbog bezobrazluka pri nabavkama tijekom pandemije. Samo još da pravosuđe nije puno riba.

7.10. – Četvrtak

Bakir Izetbegović, koji je u trezoru vježbao matematiku, nakon sabiranja viška prava Hrvata, bacio se na sabiranje boraca na koje može računati. Sabrao je 1.450.000 ljudi koje nitko neće pobijediti. Pitanje je samo od kud Brojaču bošnjačke sreće popis stanovništva i saznanja da će se netko od nekoga morati braniti u BiH?

Ribe iz pravosuđa opet jašu na borbi protiv korupcije pa je bugojanski Bog I Batina osuđen na 12 mjeseci uvjetno zbog nezakonitog zapošljavanja 12 osoba. I nikom ništa – ni Hasanu Ajkuniću ni za njegovih 12 apostola. U sljedeće četiri godine ne smije zaposliti nikoga.

Vlada Federacije, za koju je Brojač rekao kao je najbolja o svih Vlada do sada, po tko zna koji put odlučila se na izgradnju strategije kupovine letjelica koje će gasiti požare. Do sada su nas strategije koštale kao nekoliko letjelica.

Dalje nema, ponavlja Milorad Dodik i kaže kako će sve biti riješeno za mjesec dana.

8.10. – Petak

Opet se netko igra sa strpljenjem građana. Facebook i Instagram ljuljaju se kao da su u rukama naših političara, samo što ovo ljuljanje izaziva puno brige od ljuljanja trokuta u kojem nema filtera za uljepšavanje.

Ministar zdravstva u Hercegovini, koji je najpoznatiji po tome što se na jednoj sjednici skupštine pojavio u nogometnom dresu, javio se nakon mjeseci šutnje. Kaže da sustav kojim upravlja nije pokleknuo. Kako da poklekne netko tko je na koljenima?

Grad Mostar i građani igraju se dječje igre tužakanja i povlačenja tužbi. Grad je povukao tužbu protiv onih koji su blokirali deponiju i sad traži da to učine i oni. No, glađenje situacije s deponijom koja je toliko narasla da se ne može izgladiti, neće ići tako lako.

Da nešto nije u redu sa vojničkim strahom od panedmije govori i najava vježbe koju će provoditi Ministarstvo sigurnosti. Vojska ne smije vježbati zbog straha od virusa, a sigurnjaci smiju. Virus, kao i državna fotelja, nisu svakom isti.

A blamira se izblamirana BiH po tko zna koji put. Nogometaši nisu dobili vize za Kazahstan. Nekima su putovnice pokisle, neki su zakasnili. Zato oni koji ne loptaju ne kasne. Navodno u izaslanstvu Saveza ima više onih s kravatama nego s kopačkama.

9.10. – Subota

Demokratska fronta, stranka koja je pala u sjenu akcija svojeg predsjednika pa se jedva i spomene u javnosti, odlučila je da će joj na čelu ostati Željko Komšić. On je pak izjavio da će se boriti za građansku državu i, u međuvremenu, protiv korupcije.

Za to vrijeme, bh javnost više brige pokazuje za austrijskog kancelara i njegovu ostavku. Valjda zbog tinjajuće spoznaje da su veća gospoda bili njihovi preci pod austrijskom čizmom nego što su oni u svojim cipelama.

10.10. – Nedjelja

Dočekali smo brže nego smo mislili. Odvajač od Bosne i Negasitelj Hercegovine okrenulo je ploču. Na pola, ali je okrenuo. Nekoliko dana nakon što je rekao kako nema više pregovora i kako će se Republika Srpska povući sama u sebe, Milorad Dodik rekao je kako je spreman pregovarati s drugom dvojicom natezača pod uvjetom da nema stranaca.

Teško je povjerovati da povremeni Pjevač i prateći vokali i do sada nisu sjedili bez stranaca, ali je teško i zaboraviti da je Dodik sjedao za stolove kad su stranci udarali akorde.

Bosna i Hercegovina, pogrešnim politikama, inatima i šutnjom, uzgaja se u mrtvaca koji će ponovno poslužiti velikima da ispale prvi hitac za novu utrku osvajanja svijeta. Mi do tada možemo samo gledati predstave, pjevati i kuriti svircu.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close