Pregled tjedna

Uskopaljsko hladnokrvno šaralo

Taj mladi um, koji je otišao u neki boji svijet, u Austriju, vratio se i svojim malim ipraznim mudašcima odlučio zagaditi i onako zagađenu BiH svojim idiotlukom.
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 08. 2019. u 10:09 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.8. – Ponedjeljak

Nenajavljeno, iznenada, bez velike buke, čelnici tri stranke u čijim će rukama biti država u iduće tri godine, a koji je u rukama drže čvrsto kao da ju drže tri stoljeća, sjeli su i bacili potpise pod dogovor o formiranju državne vlasti. Svemu tome smješkao se u oproštajnom potezu i smiješku glavni čovjek Europske unije u BiH.

A onda smo se svi nasmijali. Gorko. Ono što su potpisala tri čelnika jedno je veliko ništa jer se pobrojani principi za uspostavu vlasti ustvari prepisane stvari iz naših ustava, presuda i svih ranijih dogovora. Zamazali su mazači oči pred odmor na kojeg su krenuli čim su svojim medijima rekli šta ima a šta nema od dogovora. Većine toga nema i neće biti tako da će 12. princip, a to je da dogovora nema ako ga ne bude, biti jedini ostvaren.

Istodobno, sva mržnja se slijeva u Uskoplje i iz Uskoplja.

6.8. – Utorak

Ponovno mutno oko mostarskog mulja. A da se neozbiljnom Mostaru nikako ne da uozbiljiti govori i novi izvještaj o otrovima. Iako je trebao građane uvjeriti da u mostarskom mulju piralena ima ali u granicama normalnog, izvještaj nas je sve nasmijao jer su na tako važnom dokumentu pomiješani datumi. Tko bi onda vjerovao da skraćenice, o kojima oni u Gradu pojma nemaju, također nisu pomješane. No, Mostarci, koji uživaju u samoranjavanju smećem, su opet odmahnuli. Ipak je vruće.

Radnicima Aluminija, koji se spašava sporije od izvikanog, ponuđeno je da rade za upola manje plaće. Listići će pokazati koliko će ih pristati ostati na radnim mjestima, a koliko će podići sidro. Istodobno, šuška se da su zaslužni već dobili poslove na drugim, sigurnijim jaslama. A gdje ima dima, ima i vatre. Samo struje nema.

7.8. – Srijeda

Dogovor lidera se analizira. Nešto plitko ne može dobiti duboku analizu. Za duboke je pak analize kako smo mi potrošili 500 dana koliko traje, neumorno, aktivizam oko misteriozne smrti Davida Dragičevića.

Duboke analize i veliki epiteti troše se za mržnju u Uskoplju.

8.8. – Četvrtak

Igramo se imenima onih čija imena nećemo znati kada budu ministri. Slažu se kockice, rapodjeluju resori i plaši direktore da više neće biti direktori.

Principe koje je potpisala trojka, a koje stranci hvale kao da mi nemamo oči, mogao bi srušiti princip Željka Komšića koji će blokirati formiranje vlasti ako ne bude iskoraka prema NATO-u. Dakle, 12. princip, da dogovora nema bez dogovora, jedini će biti proveden.

9.8. – Petak

Izlizana je ona priča da nam s ovakvom mladosti i ovakvim mladežima ne treba misliti o budućnosti. Najsvježiji je primjer uskopaljsko hladnokrvno šaralo. Priznao je naime Adis Pokvić da je sam išarao kuće i automobile. Glumio je mamurni Adis da je zgrožen onim što su mu napravili od doma, od automobila, od suživota. Taj mladi um, koji je otišao u neki boji svijet, u Austriju, vratio se i svojim malim ipraznim mudašcima odlučio zagaditi i onako zagađenu BiH svojim idiotlukom. Uz sve to, njegova je sestra na državnoj televiziji izvještavala o strašnim prijetnjama, pisala o mržnji koja je ponovno proključala.

Ulovili su se i neki velikani pa su osuli po ustašama, naoštrili epitete i ispisali maštovite priče ne misleći da bi trebalo sačekati istragu za osudu. A onda, osude tog pismenog trovanja nakon nepismenog Adisa nema. Mi smo zatrovani. Samo glumimo da nismo. Kad odemo u bijeli svijet i vratimo se, šarat ćemo zidove svoje svijesti jer mi smo, eto takvi, i pismeni i nepismeni, jedva čekamo da skočimo na druge.

Kazne nitko ne spominje. Ni za šarača ni za pisače. Nama je kazna što čitamo i jedne i druge.

10.8. – Subota

Glavni likovi odlaze na odmor. Iz svojih hladova čitaju kako se javnost u BiH prži na dobro podgrijanim temama: Mrzimo li se, možemo li skupa i do kad ćemo ovako?

11.8. – Nedjelja

Medije puni deset maraka u rukama dužnosnika koji su godinama na državnoj blagajni i to kako ih pružaju djecu. Rekao bi čovjek da nemaju ni imovine, ni kartona.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close