Pregled tjedna

Ujedinjena nužda i glupost za izvoz

HDZ BiH i SDA zagrijavaju se za šuplje priče. Dragan Čović i Bakir Izetbegović igraju ping-pong s izbacivanjem iz vlasti. Kao da gospoda Ping i Pong mogu jedan bez drugoga.
Kolumna / Pregled tjedna | 15. 06. 2020. u 10:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

8.6. – Ponedjeljak

Dogodilo se nekoliko čuda. Izabran je mandatar za sastav vlade u Livnu. No, nikome još nije jasno, a ni mandataru Ivanu Vukadinu, je li on još u HDZ-u ili je čelnik neke nove stranke.

Ujedinili su se i mostarski kolektori. Nakon galame kako se ništa ne radi, održana je mala predstava za javnost pa su nevidljivi sifoni spojeni. No, mjesecima spojeni s pravosuđem nisu predmeti vezani za prljavštinu s pročistača.

Izblamirana BiH ne prestaje se blamirati. Ministrica koja se zabunom pohvalila humanitarnom pomoći koja je bila samo na proputovanju nije odgovorila na to kako se digla cifra umišljene pomoći za čak 17 milijuna KM. Umjesto toga, primila je pomoć koju su nam poslala djeca iz Kine.

Ana Bavrka ne prati situaciju oko kolege ni jednog od većih skandala s poštenjem u BiH pa pojma nema tko je Fahrudin Solak a istražitelje ne zanima tko je to – ako nije ona - i što dostavio suspendiranom i slomljenom direktoru federalne civilne zaštite na terasi u Mostaru.

HDZ BiH i SDA zagrijavaju se za šuplje priče. Dragan Čović i Bakir Izetbegović igraju ping-pong s izbacivanjem iz vlasti. Kao da gospoda Ping i Pong mogu jedan bez drugoga.

9.6. – Utorak

Ispast će da je Republika Srpska samo posudila šator da odglumi bolnicu. Raskida se ugovor, traži se novac nazad, čisto da se pravosuđe ne umara.

Zato se ne umaraju balončići sapunice koju su nam priredila 3F glumca. Naime, nitko ne želi uskladištiti respiratore koji ničemu ne služe osim za pumpanje Bakira Izetbegovića kako se čitav svijet urotio protiv Bošnjaka jer su, uz druga dva i Ostalih, željeli prevariti i svoj narod.

U sjeni toga, završen je jedan pravosudni skandal pa je tužitelj dobio pet godina zatvora. Šteta koja je, kako se navodi u presudi, ''nastupila po bih'' iznosi 225.000 KM, odnosno 45.000 za svaku godinu zatvora. Sad bi valjalo baciti na papir štetu koja je nastupila po Federaciju zbog respiratora.

A na papir pa u vjetar bacaju se strašni podaci u Mostaru. Nitko ne haje na tvrdnje da su se silni novci potrošili na čistoću Mostara, da je grad prljav, a nečiji džepovi puni. Do tada se Gradska uprava hvali na službenim stranicama kako vrijedni građani sami čiste ono za što grad uzima novac.

10.6. – Srijeda

Za to vrijeme, Mostar glumi strogoću pa šalje inspekcije onima koji prosvjeduju zbog deponije tražeći papire za gradnju kuća. Te iste papire grad ne traži od onih koji dižu viške katova, koji grade zgrade na sred ceste, na parkinzima ili zauzimajući pločnike kojima su nekad šetali pješaci. Grad za pješaka, koji se pretvorio u Grad za šupljaka, upast će valjda jednom u rubu svojih lažnih papira.

Marinko Čavara voli telefonirati pa je tako njegov ured sprašio na telefoniranje čak 13 tisuća KM.

O Mostaru se razglabalo pet sati. Lideri su izašli bez izjava i velike priče. Zato je prva dama u Bošnjaka puno pričala pa je kažnjena zbog klevete. Cure informacije kako je uz ponudu Fikreta Hodžića bilo još osam ponuda za kupovinu respiratora. Sve su odbačene u korist televizijskog lica kojeg će sve potom podsjetiti na 1992.

Narod je napokon povjerovao da je korona virus stvarna prijetnja: Da je zaražena, priznala je Ceca.

11.6. – Četvrtak

Oko Aluminija se sve nateže osim posla i izvještaja o poslovanju do tužiteljstva. Nikoga ne briga što je sud potvrdio prisluškivanja tužiteljica niti što je na vidiku mućka oko respiratora u Republici Srpskoj. Dok u Federaciji razvlače 3F u RS-u se teško može razvući 2M.

''Kum'' iz SDA, umjesto da je uklonjen iz političkog života nakon snimke u automobilu, dijeli lekcije o dogovaranju. Naime, Asim Sarajlić, iako je dogovoreno da neće biti govorenja u medijima o sastanku oko Mostara, rekao je medijima da nije dogovoreno ništa. Čisto da znamo da se Kuma još uvijek nešto pita i da ga se misli pitati.

Sarajevski liječnici kažu kako je plesanje kola i pjenjenje na antifašizam s elementima fašizma donijelo epidemiološku bombu te da je za očekivati val širenja koronavirusa. Nitko, naravno, neće biti odgovoran za okupljanje više od 300 ljudi bez distance, maski i bez pravog razloga.

Bilo bi lijepo kad bi se kakvo kolo plesalo, uz rizik od zaraze, za stvarne probleme koje nas prave ovcama. Ovako više plesači znaju o misi nego o prevari i skupim disaljkama.

12.6. – Petak

Dok gledamo reprizu koja odjekuje Mostarom uvijek početkom lipnja u kojoj se likovi igraju povjesničara, curi dogovor o Mostaru. Iako su obećali strancima da neće curiti, netko je progurao papire u kojem stoji da Mostar ipak neće imati dogradonačelnika ali će imati malo jačeg predsjednika Gradskog vijeća. Naravno, traži se da stranci drže svijeću.

Pohlepna BiH nastavlja širiti ruke za pomoć. Nakon što smo sa smiješkom primili novac kojeg su skupila djeca iz Kine, sad otvaramo džepove za još 700 milijuna eura od Europe. Tko će vidjeti taj novac ne znamo. Nigdje nema službenog popisa pomoći koji smo dobili zbog koronavirusa. Slično je bilo i s pomoći zbog poplava. Njih je odnijela voda, a ovu pomoć sada netko udiše.

13.6. – Subota

Željko Komšić rekao je da neće moći proći dogovor o Mostaru. On će stati ispred onoga što su mu mrski HDZ i njegova SDA dogovorili. O dogovaranju opet govori Salajlić. Čisto da utvrdi to da neće biti kazne za ono što smo slušali iz automobila punog stranačke prljavštine.

Izetbegović, priznajući da je malo nervozan, na državnoj televiziji govori kako Tužiteljstvo udara samo Bošnjake, a HDZ BiH bocka ga najavama sa svojeg (trećeg) kanala da bi se vlast u Hercegovini mogla napraviti bez SDA. HDZ nije toliko hrabar, niti je ikada bio.

14.6. – Nedjelja

Diže se bura oko kandidature Selme Cikotića za nasljednika Fahrudina Radončića na mjestu ministarstva sigurnosti. HNS se protivi tomu spominjući njegovu ulogu u ratu. Ta uloga nije im smetala kad su sjedili s njim u Vijeću ministara dok je bio na čelu ministarstva obrane. Mišljenje na žrtve, naravno, licemjeri izvlače po potrebi.

Kolo, za koje nitko ne odgovara, uplelo nas je u nove brojke zaraženih virusom u kojeg nitko više ne vjeruje.

Neki slučajevi zaraze kod susjeda potječu iz BiH pa mediji kažu kako smo počeli izvoziti virus. Ništa drugo i nemamo.

Glupost ne izvozimo. Nju držimo samo za sebe.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close