Pregled tjedna

Tri crte za Hrvate, od šake do lakta za Bošnjake

Oni pojma nemaju šta je stvarni život. A njega je sve manje što je više besmislenih mostarskih sastanaka poput ovog.
Kolumna / Pregled tjedna | 09. 03. 2020. u 09:23 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.3. - Ponedjeljak

Tri crte brige za Hrvate. Tako bi se mogao nazvati prizor viđen na sjednici Hrvatskog narodnog sabora, krovne organizacije za brigu o Hrvatima u BiH, na koju je hrvatski brižnik došao u Adidasovoj trenirci.

Kako bi onda Hrvati, koji su odmahnuli na televizijsku ozbiljnost pred zavjesama, trebali ozbiljno shvatiti Sabor i likove koji tvrde da ih vode ozbiljnim i jedinim putem. Naravno da će se modne kritike shvatiti kao zapis neprijateljstva, no ovo treba čitati kao još jedan krik protiv sramoćenja od onih koji nisu dorasli borbi u koju se kunu i koja ih, ma koliko bili nebitni da su i u odjelu, drži na političkom životu.

A njihov politički život, nemaran kao i odijelo koje u ovoj prilici ipak čini čovjeka i koje ne poštuje izvikanu instituciju, narod vodi u političku smrt.

3. 3. - Utorak

Nakon što se hrvatski saborski stajling opravdao patikama i gelerima, stigla je utjeha ispranom stadu i od stranke koja drži u rukama sve osim same sebe. Mali Princ, koji je dubokoumno definirao napad na kameru, rekao je da je Asim Sarajlić, koji je otkrio hobotnicu koju će svi željeti prešutjeti, ipak nekad bio ratnik.

To ga, prema dubokoumnim mazanju očiju sve tupljeg stada, opravdava u tome da za glas odabranome obećava posao ženi poslušnoga. Uz to, otkriva nam kako funkcionira država koju oni drže u svojim rukama. To je valjda ona Bosna za koju trebamo skakati i koju Princ i Princeza, Osmice bez desetki i Adisi koji glume filmske kumove, brane od onih koji ju kao žele rascjepkati. Kao da oni, koji mijenjaju stvarnost da bi opstali, nisu oni koji ovu državu raznose više od svih gelera i zbog kojih, u ime vječite žrtve, čerupaju i zadnje perce bosanskohercegovačke pokisle kokoši.

U Banja Luci Bošnjaci su dobili svog Komšića jer ih predstavlja netko tko im je nelegitiman, a u Sarajevu se pronašao Srbin za 15 minuta. Tako se kroji vlast za koju isprani mozgovi, kojima je bitno samo da su žrtve drugih a ne svojih, moraju skakati. Hej, hej, hej.

Nitko ne skače na vijest da je HDZ iz stranke izbacio zvučna imena. Među njima i člana predsjedništva stranke. Izbačeni su se, čini se, zavjetovali na šutnju kao što su šutjeli dok su bili u stranci.

4. 3. - Srijeda

Dovoljno je bilo vidjeti fotografiju predsjednika HDZ-a BiH  i SDA, dvojice lidera kojih se sve pita i kad nemaju odgovora, pa da svima bude jasno što je to donio sastanak u Mostaru. Dragan Čović i Bakir Izetbegović, vođe naroda koje uopće više ne zanima tko ih vodi, i nažalost ni kamo, nisu trebali reći ni riječ pa da znamo da se nisu trebali ni sastajati.

Još jedan od sastanaka o gorućim pitanjima bio je kao i bezbroj njih ranije. Bez konkretnog zaključka i bez ikakvog pomaka naprijed. Osuđeni jedan na drugog, potpuno različitog viđenja države, osim kad je u pitanje sisanje proračuna i kadroviranje, nikako da nađu barem jednu točku s koje bi se moglo krenuti u politički suživot. Ono pravo življenje jednih pored drugih s ovom dvojicom, i pajacima iza njihovih leđa, nema nikakve veze. Oni pojma nemaju šta je stvarni život.

A njega je sve manje što je više besmislenih mostarskih sastanaka poput ovog.

5. 3. - Četvrtak

Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u BiH. Kod nas nema panike. Narod se drži one da se s vrha uvijek širi panika i da ne treba vjerovati onima koji šire upozorenja. Oni s vrha govore da je sve pod kontrolom i uvjeravaju nas da im, iako nikad ništa nisu napravili kako treba, možemo vjerovati.

Nastavljaju se obračuni oko mostarske deponije. Građani koji su blokirali Uborak i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izmjenjuju optužbe. Građani, koji nastavljaju odlagati smeće po gradu kao da je sve u redu, optužuju i jednu i drugu stranu. Nikako sebe. Nitko ne shvaća ozbiljno izvještaje u kojima stoji kako građani na ovom području proizvode previše smeća. Nitko ih ne uči kako da ga proizvode manje.

Ako spadate u one koje mogu definirati brojke u BiH onda vam treba 2.053,36 KM za potrošačku korpu. To je za 88 KM više nego što vam je trebalo prošlog mjeseca. Ništa nam drugo i nije raslo. Pa ni svijest. Ni savjest.

6. 3. – Petak

SDA se boji koronavirusa pa neće održati sjednicu Glavnog odbora. Ionako se odluke donose u neka druga četiri zida.

HDZ BiH se zgraža nad komentarima upućenih Ljubi Bešliću. Ne pravdajući sadržaj, treba biti iskren i reći da je onakvih želja i pozdrava mostarskom gradonačelniku bilo i ranije ali da nije bio pravi trenutak da ih se osudi.

Treba i reći da stranački aktivisti, po potrebi, nakićeni lažnim imenima, ''udaraju'' po društvenim mrežama uvjeravajući i sebe i društvo upetljano u mrežu da nešto jeste, a nije.

7. 3. - Subota

Dok se još nije slegla prašina i spustio dim nakon paljevine zbog finog posla bez diplome, dobivamo i radosnu vijest kako se nagradilo znanje iz BiH. Čelnik HDZ-a Dragan Čović postao je članom Europske akademije humanosti i umjetnosti u razredu tehničke znanosti. Tehniciranje se, dakle, isplati.

Misija ove Akademije je, kako se navodi, "potaknuti interdisciplinarnu suradnju među uglednim znanstvenicima svih disciplina, vodećih umjetnika i praktičara koji se bave upravljanjem". Tako bi upravljanje nad nama trebalo doći do znanstvenika. Jer kakva upravljanja trpimo, stvarno smo za istraživanja.

8. 3. - Nedjelja

Dan žena. Slušamo političare koji nisu dorasli svojim titulama o pravima žena. U zemlji, u kojoj je doplatak 1KM dnevno, oglasili su se oni s vrha, kojima među savjetnicima sjedi tek jedna žena i prosuli šuplju priču o ženama. Istodobno, čitamo neslužbeno, jer Veliki Pastir u Malom Princu misli da narod ne treba znati, kako je prva žena zdravlja, stranke i stada, preuzela stranačko kadroviranje.

To je pravi muž, pravi poklon i još jedno od šake do lakta narodu koji sve blentavo gleda.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close