Pregled tjedna

Tko je žedniji čije krvi više?

Bakir Izetbegović govori kako što prije treba krenuti s dogovorom, iako je dobro zapraprio novu čorbu i postavio nove bedeme za dogovaranje.
Kolumna / Pregled tjedna | 23. 09. 2019. u 10:25 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.9. - Ponedjeljak

Još se uvijek deklinira Deklaracija SDA, dokument koji je u sjenu bacio sve ostale jade u BiH, a koji će, jednako kao i svi jadi u BiH, doživjeti istu sudbinu. Pričat će se o velikim zahtjevima, baš kako SDA govori o zahtjevima svih drugih, a onda ćemo gledati kako se još jedna ideja o preuređenju zemlje topi u blatu drugih ideja i lagano zemlju vuče u novi nesklad i na dobro utabano dno.

S druge strane, Bakir Izetbegović govori kako što prije treba krenuti s dogovorom, iako je dobro zapraprio novu čorbu i postavio nove bedeme za dogovaranje.

17.9. – Utorak

Nakon stravičnih vijesti iz doma u Pazariću gdje su odgovorni muljali s novcem preko leđa onih koji se ne mogu brinuti sami o sebi, počela su politička šepurenja među štićenicima.

Tako je Melika Mahmutbegović, koja obnaša još jednu besmislenu dužnost u ovoj zemlji, a to je dopredsjednica Federacije, posjetila Zavod i rekla kako nije tako loše. Jednostavan je to i nekažnjiv odgovor države na sve ono što država zabrlja.

A država šuti i na detaljnu reviziju novca koji se koristio kao poticaj pri zapošljavanju. Tako su nabrojane razne mućke i to redom onih koji kukaju nad tim kako treba zadržati mlade i omogućiti im normalan posao. A onda oni, kad treba nekome omogućiti posao, omoguće nekome svome preko koga će uzeti novac. A revizija će pisati, mladi će odlaziti, a oni će trpati…  

18.9. - Srijeda

I stranci, koje su iz SDA tapšali po ramenu kad bi galamili na Milorada Dodika, pali su po novim idejama izgalamljenim na Kongresu stranke. Veličali su se, kažu strani mozgovi i jezici, ratni zločinci i galamilo se o nekim stvarima koje nisu za galame.

No, u krugu licemjerja kojim je ova zemlja uokvirena, tako to biva, tapše se onda kad nekome paše i koga paše, a glava se pogne samo kad se gleda jesu li prljave cipele.

19.9. – Četvrtak

BiH, koja se guši u vlastitom smeću, koja se hvali prirodom jednako koliko ju prlja, s Azerbajdžanom će raditi na zaštiti okoliša. Jedna je to od odluka Vijeća ministara koja, uz sav trud da se u njoj vidi nešto pozitivno, može izazvati samo smijeh. Jer, BiH, ta veličina koja brine o svemu samo ne o sebi, ne može se zaštititi od svog smrada, a (s) drugima bi dijelila lekcije.

Lekcije jedan drugom dijele i Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Pitaju se vrli pitci tko je kriv. Treći mudrac šuti.

Šute i svi ostali na vijest da su oni digli ruku za još jedan naš kredit.  

20.9. – Petak

Kineski štapići prebirali su po mostarskom Aluminiju. Navodno su zainteresirani za oživljavanje tvornice u kojoj je ostalo manje od pola uposlenih ali su odlučili temeljno analizirati poslovanje.

S druge strane, temeljne analize, koje su najavljene nakon galame na ulicama, nisu se pomakle ni s mjesta. Prozvana je žrtvena janjad koje su ugovori vezali s tvrtkom koja je gomilala minuse. Velike zvijeri, unatoč galamama, upiranjima prstima i pranja ruku neznanjem, ostale su netaknute.

21.9. - Subota

Deklaracija SDA je dobacila i preko granice pa je reagirao Aleksandar Vučić rekavši kako to ruši BiH. Kao da BiH nije dovoljno srušena.

A ruši se, kamen po kamen, sve ostalo u BiH. Pogotovo kad su u pitanju povijesne činjenice i crtice. Tako se, više od 20 godina od ludila kroz koje smo prošli, kreće s natezanjima tko je bio heroj a tko nije tko je napadao tko je branio. Nikako da se dođe do crtice o tome tko je krao dok je netko, s bilo koje strane, krvario.

22.9. – Nedjelja

Nastavlja se priča tko je koga više pobio u ratu. O tome bi, naravno, umjesto politike, trebalo slušati stvarne popise i stvarne presude. Naravno, treba i sačekati da se pravosuđe smiluje pa otvori neke predmete koji nas godinama razvlače s pitanjima tko je žedniji čije krvi više.

Na sve to dolazi i bunt kakav može postojati u BiH. ''Unatoč kiši, prosvjednici su održali šetnju od nekoliko desetina metara''.

Naime, čeka se odluka još jednog općinskog vijeća da se novac odvoji za RTV Herceg Bosne. Izazvalo je to mokru šetnju.

Bilo bi lijepo kad bismo kisnuli i šetali za sve ono na što troše naše novce a ne da biramo što ne želimo. Pa makar šetali i deset metara.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close