Pregled tjedna

Tko će provjeriti šefove i diplome?

Nitko nije, u ime sve one djece koji sanjaju medalje kako su ih oni dosanjali, ni riječi rekao o neizgrađenoj dvorani i o ugašenom klubu.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 02. 2020. u 10:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.1. – Ponedjeljak

Mostar je dočekao srebrne hrvatske rukometaše čiji uspjeh uvijek kitimo pričama kako, prije no što su otišli u bijeli svijet, nisu imali gdje trenirati. Nitko nije, u ime sve one djece koji sanjaju medalje kako su ih oni dosanjali, ni riječi rekao o neizgrađenoj dvorani i o ugašenom klubu.

O mostarskim izborima priča se i u Bruxellesu. Ne na sva zvona, nego na malim sastancima na rubovima onih velikih sastanaka, tek toliko da zvona dobiju svoj eho kod nas. A nama uvijek zvoni u glavi. Tako je odzvonila i izjava Bakira Izetbegovića da je Bošnjacima tijesno u zemlji koja jednako pripada svima. Pitanje je - je li prazna BiH stvarno tijesna ili čeljad odavno nisu bila bijesna.

A neka druga čeljad šutke gledaju kako ministar u Livnu, u županiji koja nema vlade, obilazi mijenjanje prozora na zgradi policije. Neke su stvari zbilja zrele za provjetriti. Ako prozore bude moguće otvoriti.

28.1. – Utorak

S rubova se poručuje kako je Izborni zakon u BiH u završnoj fazi razgovora. Sigurno nećemo čekati neki novi rub.

Sudi se nekadašnjem glavnom tužitelju Goranu Salihoviću jer se razbacivao našim novcem. On kaže da iza svega stoji pravosudna mafija i da svi znaju tko je mafija. Mi nikako da saznamo tko i kako troši naš novac. Tko je mafija, znamo.

Istodobno, slovenski premijer dao je ostavku jer nije u stanju ispuniti ono što se od njega očekuje. Naši velikani ne znaju sami otići niti ih itko zna potjerati.

29.1. – Srijeda

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije provjerit će diplome svih državnih službenika na svojem području. Naloženo je šefovima onih koji se financiraju iz proračuna i onih koji su na novcu iz fondova da provjere diplome svojih uposlenika. Pitanje je tko će provjeriti šefove?

I dok neki žele diplome na sunce, neki će, čini se, dobiti povišice. Naime, potvrđeno je da je odluka o povećanju osnovice plaća držanih službenika spremna. Vojnici, policajci, inspektori, zaposleni u administraciji, niže rangirani službenici uskoro bi mogli dobiti povećanje plaće za 4,5 posto. No, pod istu odluku spadaju i visoki dužnosnici i ministri. Odluka će, sigurno je, proći glatko.

30.1. – Četvrtak

Kako je otišao bez službenog priopćenja, tako se i vratio kao grom iz vedra neba. Mostarski je gradonačelnik u prvom javnom obraćanju nakon što ga zbog bolesti nije bilo, zakukao višim razinama zbog sportske dvorane. Mostar je pao toliko nisko da kuka previsoko.

Vlada Federacije BiH, koja donosi odluke kao da nije u tehničkom mandatu, zadala je 17 prioriteta onima koji će zasjesti umjesto njih.

Srećom, BiH je pristala da će štititi ozonski omotač. Svijet je opet lijepo mjesto za život.

31.1. – Petak

Kad ne može više svojim ulogama, glumac Emir Hadžihafizbegović nasmijao nas je objavom da ga je nepoznat netko proglasio lordom i dao mu komad zemlje na Otoku. Na ovom komadu Zemlje, svatko se svačim može proglasiti. Osim budalom.

Federacija će poduzeti mjere zbog koronavirusa. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje su brojni turisti iz Kine, tek će sjesti i razmisliti što i kako. Najveća bolnica u Hercegovini nema kapacitete. Novca dovoljno nikad nije ni imala.

Hercegovačko-neretvanski zastupnici malo su se začudili što je javnost imala priliku slušati sjednicu. Kažu da pristaju na to da ih narod ubuduće sluša. Pitanje je hoće li nakon toga oni slušati narod.

U Aluminiju nema više nikog. Na popisu krivaca nikad nikog nije ni bilo.  

1.2. – Subota

Sijevaju ucjene – Ako HDZ prihvati da se u mostarskom paketu mijenja Statut grada, iako bi ga trebali izglasati vijećnici, onda će SDA prihvatiti izmjene Izbornog zakona.

To što bi narod, to nije bitno.

Za to vrijeme sijevaju srednji prsti gospodi koja se dogovara.
Naime, njemačko veleposlanstvo u Sarajevu objavilo je kako je u 2019. godini izdalo 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u usporedbi s godinom prije.

2.2. – Nedjelja

BiH je bure baruta, kaže čovjek čiji je korak na 14. kongresu Saveza komunista Jugoslavije pokazao u kojem smjeru će koračati ono bure baruta koje je puklo.

BiH možda i nije bure. Ali puca.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close