Pregled tjedna

Tesari naše sreće

A kako se oni što su na državnim jaslama odnose prema svom pašnjaku govori i činjenica da je visokopozicionirani vojnik vojnu zemlju iznajmljivao poljoprivrednicima.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 12. 2018. u 09:28 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.12. - Ponedjeljak

I dok se narod bori s porezima, poreznici u Federaciji BiH idu u štrajk. Oni koji ubiru novac za državne džepove žale se na prazne džepove i tvrde kako im šest godina nitko nije odgovorio na pitanja. Kao da u BiH postoje odgovori.

A oni koji žive na račun onoga što poreznici ubiru, počeli su bježati iz BiH. S državnih jasala otišlo je u ovoj godini službeno 129 državnih službenika. Pojedini sindikalisti kažu kako službenici odlaze jer tesari imaju veće plaće od pravnika. Istodobno, žale se da ne žele da im djeca odrastaju u ovakvoj državi. Kao da oni nisu nikada bili dijelom nakaradnosti te države i bili dijelom tesari naše sreće.

11.12. Utorak

Opet su nas u Predsjedništvu BiH zabavljali zastavama. Odgođen je sastanak o formiranju vlasti jer se natezanje sa zastavama nastavilo. Milorad Dodik je rekao kako neće bez zastave, Šefik Džaferović je rekao kako neće sa zastavom, a Željko Komšić šuti.

Dodik je i kao prvi čovjek države nastavio s bahatošću s novinarima. Iako je pitanje o gorivu bilo dobrim dijelom promašeno, Dodikov odgovor kako novinar treba obući žuti prsluk umjesto da pita pitanja zaslužio je više od prsluka.

 A kako se oni što su na državnim jaslama odnose prema svom pašnjaku govori i činjenica da je visokopozicionirani vojnik vojnu zemlju iznajmljivao poljoprivrednicima. Vojnik, koji je uzimao novac, je pao. Poljoprivrednici nisu.

12.12. - Srijeda

U Hrvatskom Saboru burno je zbog Bosne i Hercegovine i definiranja situacije u kojoj se nalaze Hrvati u BiH. Istovremeno, s puno manje galame, Predsjedništvo BiH donosi svoje prve odluke. Napokon nema galame o zastavama.

 Dodik je ovog puta zagalamio o žutim prslucima pa je poručio novinaru da obuče žuti prsluk ako  mu se ne sviđaju cijene goriva. Radi cijena goriva Vlada Federacije je također opalila pljusku svima onima kojima nije svejedno gledati brojke an benzinskim crpkama. jednostavno je poručila da građani traže jeftinije crpke.

13.12. - Četvrtak

Da građani puše odluke ove države samo da bi država mogla lagodnije živjeti govori i priznanje Vijeća ministara da akcije na duhanske proizvode nisu dale nikakav učinak osim što su napunile blagajnu. Priznali su da je procvjetalo crno tržište, kojem očito ne mogu ništa, a narod nije prestao pušiti. Naprotiv.

14.12. – Petak

Hrvatski Sabor usvojio je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. Nakon žustrih rasprava usvojen je tekst koji Hrvatima u Hrvatskoj, zbog mora njihovih briga, neće značiti ništa, a Hrvatima u BiH tek jednu malu slamku da tamo netko negdje misli na njih. No, nije trebalo dugo čekati da se deklaracija dočeka na noževe: Hrvatska se petlja, miješa i napada BiH. Kao da nam nije dosta ranijih paranoja.

Zveckanje na Kosovu sve je glasnije, zeleno svjetlo koje nam je NATO dalo bit će nam otvoren put u još jedno neslaganje. Dodik najavljuje napuštanje Oružanih snaga BiH. Pred još jednim smo raspadanjem.

15.12. – Subota

Po tko zna koji put stranice crnih kronika pune likovi od ranije poznati policiji. Zvijer iz Bihaća koja je usmrtila svoju djecu pa sebe izazvala je zgražanje u cijeloj BiH ali nitko opet neće pozvati nadležne na odgovornost. Navodno se znalo za planove ubojice ali država, uvijek zabrinuta za važnije stvari, brinula je o nečemu trećem.

16.12. – Nedjelja

Snijeg koji je pao nekim čudom u vrijeme zime, iznenadio je one koje plaćamo da čiste prometnice. Unatoč silnim odvajanjima prilikom registracije vozila, unatoč komadu kolača državi od goriva, unatoč raznim proračunima i tenderima ceste u BiH nitko se nije sjetio čistiti na vrijeme.

No, opet nitko neće preuzeti odgovornost. Dovoljno je da netko mahne zastavom i deklaracijom pa da zaboravimo gdje smo i što smo i koliko smo zatrpani.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close