Pregled tjedna

Sviraj, harmoniko!

''Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant'', zabilježio je Viber. Problema nema jer, kako Muž koji ne može u kući naći diplomu reče – negdje se drugo više umire.
Kolumna / Pregled tjedna | 18. 10. 2021. u 08:56 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.10. – Ponedjeljak

Djeca koja mrcvare majku domovinu u koju se kunu i na čiju su se sisu zalijepili kao pijavice, opet se svađaju. Bakir Izetbegović ne želi sastanak u troje. S Miloradom Doikom i Draganom Čovićem želi pričati samo ako će ih slušati netko kome treba prevoditi. Ako se naše priče uopće mogu prevesti.

Iskoristio je zato Dječak Iz Trezora govornicu pa rekao kao je sve gore u Republici Srpskoj nego u njegovu kraljevstvu. Osi tu tamo, kaže Izetbegović kojem odjednom zemlja nije jedno, siromašniji i više umiru.

Drugi Dječak, koji se uvijek ponaša kako ni u jednom pitanju nije do njega, kaže kako ima rješenja i poziva sve aktere da se dogovore. Kao da on nije akter.

Treći pak dječak, sklon mikrofonu, navodno političkim protivnicima prijeti fotografijama. Dodik, kažu, ima škakljive fotografije Draška Stanivukovića.

Ne javljaju se ljudi u bijelom, koje mjesecima slušamo kako nam žele dobro, nakon što je objavljeno da je sustav kojeg oni čine najkorumpiraniji na svijetu. Objavljeno je kako 80 posto onih koji idu kod liječnika uz bolesti nose i kovertu. Gospoda punih džepova, šuti.

Nesvrstani u Beogradu su se svrstali.

12.10. – Utorak

Dječja igra se nastavlja. Dodik ponavlja kako će raditi na osamostaljenju Republike Srpske u Okviru BiH. Ovaj okvir nitko ne čuje pa nema tko ne postaje analitičar preanalizirane zemlje u kojoj se umjesto žita siju strahovi. Uglavnom kad se pod sve isprazne priče podvuče crta, raspadamo se.

13.10. – Srijeda

Trojica su popila kavu. I ponovno se dogodilo ništa. Javio se ponovno Fitilj Krize. Dubokoumno je Željko Komšić rekao da njegov kolega iz Predsjedništva nema vojske. On je, kao, ima.

Cure detalji zaboravljene afere. Nekim čudom je otkriveno da je u prepisci oko nabavke respiratora Seb ustvari Sebija Izetbegović. Svjedočenje kaže da je Sebija, koja je ranije – ako se nekome da sjećati – govorila da nema pojma o respiratorima i da se bavi ''onim dolje'', poručila kako su respiratori loši.

''Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant'', zabilježio je Viber. Problema nema jer, kako Muž koji ne može u kući naći diplomu reče – negdje se drugo više umire.

Dok lideri mašu kašikicama od kave, koju preskupo plaćamo, stranci prijete sankcijama.

14.10. – Četvrtak

Dvojica iz Jadnog Trojstva prijete. Šefik Džaferović i Željko Komšić, umišljeni da izgledaju kao netko tko ulijeva nadu u ovoj državi, jezicima staju na branik od Milorada Dodika koji jezikom u pomoć priziva prijatelje da ga brane ako ga prijatelji napadnu.

Nekim je čudom potom rekao kako želi sastanak sa strancima iako danima psuje strance koji se miješaju u ovu bljutavu čorbu.

Sarajevo će izgubiti povlašteni status kad ej u pitanju raspodjela novca s viših razina. Hrvatska politika izgubit će jedan povod za kuknjavu.

Poskupit će plin. Ali to se na sne tiče. Svima nam je u glavama Fadilova logika - Za isto novca dobit ćemo ga manje. Ništa strašno.

15.10.- Petak

Milorad Dodik je nakon sjednice Predsjedništva, a ako se neko sjeti govorio je kako neće sjedati u Predsjedništvo, zazvao harmoniku u rješavanje svih problema. Tako, naime, zvuči ozbiljan državnik koji svoj narod vodi u bolje sutra. Skočio je potom dvojac s balkona, pa je zgužvani dio Predsjedništva BiH, zagalamio opet na kolegu i zaprijetio nečim.

Za to vrijeme stvarni drugi član Predsjedništva, i treći, u Banja Luci je paradirao. Prvo se opipao po kostima pa rekao da nam dolazi lijepo vrijeme. Jer, sjetit ćemo se, Sin je u Tatinoj knjizi pročitao kako ''kada sunce zađe, još uvijek je toplo''. Sad je rekao da će poslije kiše doći sunce.

Potom je dopustio da ga fotografiraju dok jednom prosjaku daje sitniš iako na fotografiji izgleda kao da mu uzima sve iz ruke.

Dokumenti za suđenje ne ispadaju samo Draganu Čoviću. Sad su ispali iz laptopa odvjetnice Fadila Novalića.

16.10. – Subota

Navodno su tužitelji u državnom Tužiteljstvu, za kojeg još ne znamo ima li glavnu tužiteljicu, podnijeli kaznenu prijavu protiv Milorada Dodika jer govori to što govori.

Opozicija u Republici Srpskoj tješi javnost da neće pratiti Dodika i tako si utabava put do vlasti s koje će govoriti isto. Ovisno o potrebi.

Zabavljamo se konzulom iz Njemačke za kojeg nikada ne bismo čuli da nije zalijepio glupost na Twitteru i pobrojao svu snagu jedne strane koju bi trebalo sasuti u drugu stranu. A može i u treću. Umjesto da iz Frankfurta slušamo o pozivima tamošnjim gospodarstvenicima da ulažu u zemlju jeftine radne snage, mi slušamo kako konzul propovijeda o tome koliko i gdje ima oružja za okršaj. I još kaže da ne vidi ništa loše u tome. Uz, naravno, poklič od kojeg se svi ograđuju a koji se samo kod nas provlači kao nešto ''naše''.

17.10. – Nedjelja

Mladež HDZ-a poziva konzula koji piše gluposti da podnese ostavku. Bilo bi dobro kad bi zabrinuta mladež tražila ostavke i onih koji, i u njihovo ime, šute.

I dok konzul broji haubice, Bakir sitniš u Banja Luci, Čović podvlači crtu pod reviziju troškova stranke koja je pokazala da su se protegli više nego su dugi, dok Dodik broji tipke na harmonici a zgužvani dvojac broj priopćenja u kojima brani državu i sipa nebuloze, netko po Sarajevu poziva na regrutaciju.

Plakat koji je budio patriote devedesetih, ponovno je na sarajevskim ulicama a mediji, tupo, pišu kako na mjestima lijepljenih plakata nitko nije ostavio nikakav trag.

Kao da je poziv u rat nikakav trag.

Za to vrijeme, federalni premijer Fadil Novalić o postotcima razmišlja u prirodi i objavljuje kako se vruć od penjanja napio hladne vode. I dok on šeta, ljepote u kojima uživa, kopaju bageri i grizu pile za koje zakona nema. Pa ni 37 posto.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close