Pregled tjedna

Svi gledaju samo sebe

Uhvatili smo se za glavu i pomislili što bi bilo da je zemljotres bio jači, pomislili na reagiranje svih onih službi koja uglavnom služe za izvlačenje novca.
Kolumna / Pregled tjedna | 02. 12. 2019. u 10:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.11. – Ponedjeljak

Kao i svake godine, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kojeg jedna većina ne slavi a druga većina iskorištava za produžavanje vikenda, iskorišten je za prepucavanja o ljubavi.

Natezali su se govornici iz petnih žila govoriti o nečijoj mržnji prema državi ne razmišljajući nikako kakva je korist od njihove, uglavnom, sebične ljubavi.

Nije se nitko od galamdžija sjetio reći nešto konkretno. Uglavnom smo slušali kako je BiH starija od amebe i da se neće dobro provesti oni koji je ne vole. A onda su se galamdžije provele. Bolje nego se inače provode. Narod, koji ima sve manje razloga da voli ovu nakaradu, čekao je da prođe još jedan (ne)običan dan. Jasno je da svi gledaju samo sebe.

26.11. – Utorak

Zatreslo se tlo koje nimalo ne poštujemo. Uhvatili smo se za glavu i pomislili što bi bilo da je zemljotres bio jači i pomislili na reagiranje svih onih službi koja uglavnom služe za izvlačenje novca. Pomislili smo na to kako kaos vlada u našim nadležnostima i kad puhne malo jači vjetar i shvatili da bismo opet bili prepušteni sami sebi i da bi zemlja, onako kako je navikla, opet samo gledala tko će joj prvi uskočiti u pomoć.

Novi predsjedatelj Vijeća ministara dobio je dovoljno ruku da se primakne novoj fotelji. Slagao je da nije bio kažnjavan i rekao kako ga kazna zbog mućkanja u fotelji uopće ne dira. Nismo čuli nikakvu viziju novog prvog čovjeka BiH. Nećemo je ni čuti.

U UN-u govorila je djevojčica iz BiH. Svako treće dijete u zemlji, koju vole oni što ih ne zanimaju kazne i zatvori, nema redovne obroke. Zato neki imaju redovne stolice. Jasno je da svi gledaju samo sebe.

27.11. – Srijeda

Tlo se opet trese. BiH je ostala bez izbornika nogometne reprezentacije. Lopta ovdje nikada nije bila okrugla.

Ministar je napokon progovorio o stručnoj spremi za Češku. Kaže kako se njega pokušava uvući u igre. Jasno je da svi gledaju samo sebe.

Sebe je gledao i ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije koji je primao mirovinu iz Hrvatske iako nije smio jer je u BiH zaposlen kao ministar. On ne progovara niti progovara bilo tko tko bi trebao reći da to nije u redu. Jasno je da svi gledaju samo sebe.

28.11. – Četvrtak

Još jedan dan šutnje u BiH o onima koji je jedu iznutra. Diže se, kao i svaki put, galama oko posjete Kolinde Grabar Kitarović. Ona skuplja poene, mi se rasipamo izlizanom ljubavlju prema domovini i gledamo kako se keze patriotski zubi. A za patriotske zube zapinje sve manje mesa.

Objavljeni su imovinski kartoni političara. Patriote šute glasno: Neka nas kradu naši, bolje nego njihovi! Jasno je da svi gledaju samo sebe.

29.11. – Petak

Tlo ne miruje. Kako da nas Zemlja hoće ovakve da zbaci sa sebe.

Potiho se stvaraju popisi budućih ministara na državnoj razini. Nismo još čuli da je neka stranka izašla s bilo kakvom vizijom u nekom resoru. Ljudi koji će nas voditi očito ne misle da za taj posao treba imati neki plan. Jasno je da svi gledaju samo sebe.

30.11. – Subota

Valentin Inzko, koji mjesecima ne odgovara na novinarske upite, javio se i pokušao biti smiješan ispričavši vic na račun odlazaka iz BiH. Nitko se nije nasmijao.

Federacija je objavila brojke ovogodišnjeg proračuna, a Središnje izborno povjerenstvo stanje na računima likova iz fotelja. Nitko ne računa.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić hospitaliziran je u Zagrebu. Padaju razne želje o ozdravljenju. Ipak postoje skraćenice koje se moraju znati. Jasno je da svi gledaju samo sebe.

1.12. – Nedjelja

Bude nas novi potresi. Društvene mreže plaču zbog Severininog skrbništva. Ovoliko suza nije bilo za svu gladnu djecu u BiH.

Vojska u BiH slavi svoj dan. Vojska iz koje se bježi i kad se ne puca. Kažu, milijardu i pol maraka pojede korupcija u BiH. Nitko na društvenim mrežama ne plače na tu temu.

Jasno je da svi gledaju samo sebe i svi kradu samo nas.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close