Pregled tjedna

Sve nam je jasno i šuplje

''Ne može biti isto u županiji gdje je situacija bolja kao i u županijama gdje je lošija'', rekao je ministar. Nakon ovoga, nema kome što biti nejasno.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 10. 2020. u 10:12 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.10. – Ponedjeljak

''Zanimljivo je da se nitko od osumnjičenih i njihovih odvjetnika nije pojavio na ročištu'', pisalo je u izvješćima o ročištu u aferi respiratori.

No, nema tu ništa zanimljivo. To je jadno i žalosno. Osumnjičeni, koji u međuvremenu vole pola države ili uživaju u skupljenom novcu, ako već nisu krivi, trebali bi imati hrabrosti izaći pred sud i pokazati da vrijede institucije države u koju se kunu.

Zanimljivo je zato kako se vodstvo mostarskog Sveučilišta oglasilo o svemu osim o onome zbog čega su prosvjedovali studenti.

Sve je, kažu, politika. Visina školarina se ne spominje kao ni filmski materijal snimljen s terase. O njemu će se pričati na rokovima. O skupom znanju, očito, nikad.

20.10. – Utorak

Svijet slavi Dan statistike. Mi odbijamo znati i koliko nas ima. Tako nam je lakše odbiti istinu i koliko smo nepismeni, prljavi, siromašni i daleko od stvarnosti koju skrivamo sami od sebe.

Uhićen je Batko. Kod nas je mutno i kad pomažemo jedni drugima.

Mutno je i u zdravstvu. Odgovorni opet optužuju građane da su isključivi krivac kad je u pitanju korona virus. Nitko ne spominje tko je kriv što strahujemo da se ne slomi sustav koji godinama stenje pod zdravstvenim politikama u kojima je najmanje zdravlja a najviše džepova.

Da bismo stekli potpuno povjerenje u sustav pobrinuo se federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

''Ne može biti isto u županiji gdje je situacija bolja kao i u županijama gdje je lošija'', rekao je ministar. Nakon ovoga, nema kome što biti nejasno.

21.10. – Srijeda

Raspravlja se o tome zašto se mi pravimo toliko pametniji od onih koji slijepo slušaju svoje vlasti kad su u pitanju mjere protiv korona virusa. Ispada da se mi pravimo previše pametni, a oni koje smo postavili u glavu ove države opet peru ruke. Građani su, to se zaboravlja, slušali naredbe kad je trebalo pomoći sustavu. Sad, kad taj sustav ne može odgovoriti zadatku, okreće krivnju na građane.

Valjalo bi da neki prosipači pameti pogledaju oko sebe pa da vide tko što poštuje. Oni na državnim maskama nisu ispunili skoro niti jednu svoju zadaću, a neki mjesecima šute.

Hrabrosti za riječ nema ni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pa se, u strahu, odluke priopćavaju na kraju radnog dana, pismom koje mediji mogu, a ne moraju objaviti. Nema nitko hrabrosti izaći pred ljude o kojima brine.

22.10. – Četvrtak

''Mi ne želimo da djeca, pored redovnog boravka u školi, ostanu na sekciji ovoj ili na onoj, jer tamo će se oni, kroz to druženje još više zbližiti u smislu prijenosa, ako je netko od njih korona pozitivan'', poruka je skrivenog Kriznog stožera hercegovačko-neretvanskog zdravstva.

Ne želimo da nam se djeca zbližavaju, siju nadležni priče pred narod potpuno svjesni da njihova mjera nije obuhvatila niti jedno druženje na koje su mislili. Odluka je šuplja kao i njihova želja da nam bude bolje.

Gospodin koji ima najčuvaniju diplomu na svijetu, jer je proglašena državnom tajnom, prijavljen je jer je nezakonito uzimao snimke s nadzornih kamera te njima ucjenjivao političke suparnike. Tako će prvi obavještajac u BiH, Osman Mehmedagić, Osmica koji ne može dokazati desetke, pred pravosuđem završiti zbog predmeta koji nema veze sa znanjem.

Znanje će ostaviti da nama pokažu kako je nebitno znamo li ili ne.

23.10. – Petak

I dok se vodio rat između roditelja koji žele normalno obrazovanje i onih što donose odluke tako što se ministarstvo branilo šutnjom i nelogičnim mjerama, nastavnici su šutjeli. No, u bitku se uključuju i oni tražeći da im se isplati obećano, da im se osigura osnova za izvođenje on-line nastave i da se provjeri stanje u školama.

Znači li to da oni koji donose odluke nisu upoznati s onim o čemu govore?

Ali, o čemu govore znaju zagovarači novog kredita od MMF-a. Sigurni smo samo da smo dužni, sve ostalo ima dvije strane medalje.

24.10. – Subota

Zabrinuto se objavljuju tekstovi o izbornim krađama, o lovljenju glasova unaprijed i o ucjenama radnika kako moraju glasati za stranku koja im osigurava posao. Ili barem tvrdi da hoće.

Ne čitamo zato kaznama za stranke, o buntovima radnika i o načinima da se zaustavi prevara do koje je očito stalo samo onima koji varaju. Svi drugi u akteri prevari zvanoj izbori šute i ne zanima ih nikakav ishod. Asfalt u ovoj zemlji ne zna se drugačije lijepiti osim s predizbornom smjesom.

Hercegovački franjevac koji je želio evangelizirati druge planete izbačen je iz Katoličke crkve. Dovoljno je biti 'svemirac' i na Zemlji.

25.10. – Nedjelja

Pomjerili smo kazaljke. Živjet ćemo sat duže u ovoj godini koju ćemo pamtiti po unaprijed napisanim naslovnicama i krikovima sustava koji su se godinama prije ove pretvarali da brinu o nama.

Živjet ćemo duže u zemlji kojoj ni samoj nije jasno zašto uopće ovakva živi i imat ćemo 60 minuta više da se pravimo da nas se ništa ne tiče.

Kao što smo se pravili kazaljkama unazad i kao što ćemo se praviti kad bi bismo ih mogli zavrtjeti u budućnost.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close