Pregled tjedna

Svaka važna soba je zaključana

BiH nije otvorila vrata novog državnog zatvora iako je najavila.
Kolumna / Pregled tjedna | 05. 08. 2019. u 10:08 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

29.7. – Ponedjeljak

Ljevica u Bosni i Hercegovini, koju nitko više ne smatra ozbiljnom, nateže se o teorijama kako ju je tko i gdje vodio u prošlosti. Kao da im to gdje jesu sada nije odgovor na sva njihova pitanja.

Aluminiju se obećava novi život. Za njega je potrebna skoro četvrtina novca kojeg su dužni i skoro duplo manje radnika koji će raditi za duplo manju plaću.

Održan je pokušaj prosvjeda protiv nuklearnog otpada uz granicu. Više se ljudi brine uz konopce koride i više ih cucla alkohol slamkama iz brodova za koje ne postoje fiskalni računi nego što ih se brine.

Zato i cuclamo u životu.

30.7. – Utorak

Mostarski gradonačelnik dobio je odgovor tko stoji iza priča o mulju a građani dokaze da im se ne govori baš sva istina. Ako ih ona uopće zanima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno je podigla na noge dvojicu članova Predsjedništva BiH izjavom da je BiH pod kontrolom islamista. Nadigao se i Bakir Hadžiomerović, novinar koji je želio sjediti u Predsjedništvu,  a koji se pretvorio u kočijaša pa je predsjednici susjedne zemlje opsovao majku i nazvao ju kobilom.

Jasno je da BiH ima problema u odnosima sa susjedima i u granicama i preko granica, ali ima problema i s javnim prostorom gdje svatko o svakom može reći svašta.

31.7. – Srijeda

''Aluminij će raditi, samo prepakiran, na određeni način''. Tako, neuvjerljivo i umotano, zvuči obećanje federalnog premijera Fadila Novalića o mostarskoj tvornici koja je bez struje potrebne za rad skoro mjesec dana.

To je svojevrsno Pitijino proročanstvo u Fadilovom celofanu.

''Ići ćeš, vratiti se, nećeš u ratu poginuti'', prorekla je Aleksandru. Pitanje je samo gdje će Fadil staviti zarez. Najavio je Novalić i pravljenje ''data room'' Aluminija, mjesta gdje će se staviti svi podaci o firmi.

A nakon silne galame, navoda o imenima što su izvlačila milijune, nakon žrtvovanih likova, nema više galame o velikim brojkama. Svaka važna soba je, logično, zaključana.  

1.8. – Četvrtak

Prepucavanja se nastavljaju. Loptica se prebacuje preko granice pa se razmjenjuju optužbe između BiH i Hrvatske tko je kakav. Govori i tko treba i tko ne treba. Šute oni koji trebaju.

Parlamentarci će dobiti nove tepihe iako ove godine nisu šetali po njima.

Revizija je pokazala da samo 12 institucija u BiH radi kako treba.

BiH nije otvorila vrata novog državnog zatvora iako je najavila.

2.8. – Petak

Lupetanja se nastavljaju. Stvarni život ostavljen je opet po strani. Tako je Armija BiH obranila Hrvatsku, a Republika Srpska je daleko ispred BiH. Naslušati se čovjek može svega i svačega, pa je tako u jednom trenutku vojska odjednom toliko moćna da je bi u drugome trenutku bila toliko jadna da je jedva pucala.

3.8. – Subota

Grad Mostar opet pere ruke. Jeste mulj, nije mulj, netko laže netko nespretno daje izjave. I to je svo opravdanje. Sve ćemo znati nakon što Grad odmori, a skraćenice postanu duge riječi istine. Ako je ikad čujemo nad Neretvom.

4.8. – Nedjelja

Osim što o BiH može reći što tko hoće jer BiH nema nikakve moći a ni razuma da se obrani, i u njezinim granicama se laprda zbog laprdanja.

BiH se, kaže Bakir Izetbegović ne može vraćati nazad, a sve što vidimo je vraćanje na ono što je bilo, i grčevito držanje za teme koje nemaju veze s budućnošću. A cijelo to vrijeme idemo unazad. S druge strane, HDZ BiH kaže da želi da se sve ubrza. A i on stoji na mjestu.

Hrvatska proslavlja Oluju, Srbija priča o zločinima, u BiH se galami kako tko na koga stigne. Kao da se zagrijavamo za devedesete i kao da nam je svima pao kalendar na tenderu.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close