Pregled tjedna

Strahovati trebamo od zaraženih sebe

Novine sklone tepanju pišu kako je Papa poručio Čoviću da čuva jednakopravnost Hrvata u BiH. Znači li to da su Hrvati u BiH jednakopravni ili to samo misli Papa koji se vozi u tamo nekom Fordu?
Kolumna / Pregled tjedna | 27. 01. 2020. u 10:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

20.1. – Ponedjeljak

Bosna i Hercegovina na još je jednom dnu. Naime, nogometna liga zemlje kojoj susjedi skupljaju novac da reprezentacija može na prvenstvo, od 100 zemalja zauzela je 95. mjesto po nekvaliteti. Od našeg, loptanje je gore samo u Beninu, Ruandi, Ugandi i Panami.

HDZ i SDA počeli su novi krug prepucavanja oko Mostara. SDA kaže da će morati djelovati OHR. Isti onaj OHR koji nije htio čestitati Mostaru na finalu za prijestolnicu kulture niti se ispričati za smišljeni zaborav. HDZ kaže kako je SDA destruktivna i kako bježi od odgovornosti.

A nitko ni o od odgovornosti ne pokazuje za mostarsku deponiju. Održan je sastanak. Sličan sastancima za nove izbore.

21.1. – Utorak

O kakvom se cirkusu radi kad je u pitanju pravosuđe Bosne i Hercegovini najsvježije govori opravdanje tužitelja Bože Mihaljevića za tko zna koji po redu nedolazak na ročište. Naime, optuženi tužitelj poručio je kako ima objektivne razloge da opet ne dođe na suđenje jer ga nakon krsne slave, na kojoj se valjda malo više poteglo, nije imao tko dovesti kući. I dok se njegov odvjetnik čupa na zdravstveno stanje, dijagnoza pravosuđa je jasna – bolest je neizlječiva.

Za one koji su se zabrinuli stigla je umirujuća vijest. Otpremnine onih koji sisaju državnu sisu iz parlamenta, ministarstava i Predsjedništva neće se smanjivati. Bit će im dovoljno 35.000 KM.

22.1. – Srijeda

Mlako nas tješe da se neprestano pregovara o formiranju vlasti u Federaciji. Treba smisliti novo ministarstvo i rasporediti nove stručnjake u nove fotelje. Do tada će Federacija biti bez ministra obrazovanja i znanosti. To nikad i nije bio prioritet.

Čelnik HDZ-a BiH bio je u Vatikanu i susreo se s Papom. Novine sklone tepanju pišu kako je Papa poručio Čoviću da čuva jednakopravnost Hrvata u BiH. Znači li to da su Hrvati u BiH jednakopravni ili to samo misli Papa koji se vozi u tamo nekom Fordu?

Radončić kaže da će glavni obavještajac opet biti Osmica kojem su pobrisane desetke zbog lažne diplome. U sigurnim smo rukama.

23.1. – Četvrtak

Svi oni koji kukaju zbog života u Srednjobosanskom kantonu mogu se obratiti nekoj od stranaka koje djeluju na tom području jer im je kantonalna vlada u džepove stavila skoro milijun maraka.

Ako nekoga zanima, još nisu usvojeni izvještaji o radu pravosuđa u BiH za 2017. i 2018. godinu. Svo vrijeme svijeta je pred nama.

Bosna i Hercegovina napravila je bazu imovine kriminalaca. Kaže se kako će ''na ovaj način će nadležnim pravosudnim organima biti značajno olakšan rad na sprečavanju kriminalaca da profitiraju od nezakonitih aktivnosti''.

Nikako da dođemo do imovine političara.

24.1. – Petak

Stranka Bakira Izetbegovića održala je sjednicu Predsjedništva pa je Mali Princ održao lekcije strankama bez kojih ništa ne može. Poručio im je koje želje mogu željeti, a koje im se nikada neće ostvariti. Kao da je zaboravio Kanton Sarajevo, nad kojim je toliko plakao, Izetbegović tvrdi kako je nedopustiva blokada vlasti.

Blokiran život nitko ne spominje.

25.1. – Subota

Mostarce nakon nebiranja i smeća, potresa neviđena bol zbog gašenja noćnih klubova. Nade ima. Nakon 40 godina provedenih na birou, žena u BiH je dobila posao. I nije joj trebala stranka.

Nekadašnji ministar poljoprivrede, dopredsjednik stranke Radom za boljitak, dopredsjednik Federacije BiH i čelnik Civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović rekao je kako ne želi u zatvor. Kaže kako bi mu se slanjem u zatvor napravila dodatna šteta.

Pita li itko ikad državu za štetu.

26.1. – Nedjelja

Hrvatska nije uspjela osvojiti zlato na europskom rukometnom prvenstvu na koje je BiH jedva otišla. Nakon hrvatskog poraza, uslijedili su komentari po sarajevskim medijima koji su uvijek najglasniji u borbi za slobodu i prvi u redu za grantove o sprječavanju govora mržnje. Slavio se poraz i skakalo se jezičinama za Bosnu. Tko ne skače, voli Hercegovinu.

Kineski turisti stigli su u BiH. Bh stručnjaci kažu da je sve pod kontrolom, a bh javnost, onako širokogrudna kakva jeste, Kineze u autobusu, ako ne bi skromno poubijala, onda bi ih vratila od kud su došli jer strahuje od zaraze. U međuvremenu UNICEF objavljuje podatke da se u BiH djeca cijepe u istoj mjeru kao u Africi. Dakle, skoro nikako.

Strahovati, a to nikada nećemo naučiti, trebamo od zaraženih sebe. A to je puno više od jednog autobusa.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close