Pregled tjedna

Stojadinom u budućnost

Stigla su cjepiva i naša se vlast ponaša kao da se prije toga nije isprosipala proseći doze na koljenima, kao što su na koljenima građani BiH išli na bockanje kod susjeda.
Kolumna / Pregled tjedna | 10. 05. 2021. u 10:06 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.5. – Ponedjeljak

Dan slobode medija. Nižu se trabunjanja dužnosničkih PR-ureda kako bez medija nema demokracije. Zato se i ne napadaju novinari nego kamere i zato u bogove umišljeni dužnosnici smatraju da ne trebaju odgovarati novinarima na upite niti podnositi račune onima koji ih plaćaju i koji su umorni, a ne žele priznati, od istina koje im se nameću i istina koje im se skrivaju.

U Mostaru su osvanule najbolje čestitke – novinarima se želi smrt. A nije da imaju neki život.

4.5. – Utorak

Stigla su cjepiva i naša se vlast ponaša kao da se prije toga nije isprosipala proseći doze na koljenima, kao što su na koljenima građani BiH išli na bockanje kod susjeda. Ponašala se tako i WHO koja je pohvalila sve premijere i ministre koji su vezani uz borbu protiv pandemije a od kojih neke nismo vidjeli mjesecima u medijima.

Ponašala se vlast kao da vlast ne sjedi na optuženičkoj klupi i potom je objavila kako se cijepilo ukupno tri posto stanovništva BiH. Nikakva je to utjeha tim više što nije rečeno po kojem je popisu stanovništva došla do cijepljenog postotka.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, predstavio je pred UN-om izvještaj o BiH. Što bi rekao veliki mislioc: Ja, i?

5.5. – Srijeda

WHO nastavlja s pohvalama. Sada je na redu Federacija BiH koja je dobila visoke ocjene ove organizacije o nabavci cjepiva. Građani ove zemlje još jednom su napravljeni ludima.

Isto je Svjetska zdravstvena organizacija rekla i Predsjedništvu BiH. Čini se kako smo umislili sve jade koje su pokazivale sve razine vlasti kad je u pitanju sposobnost sjedenja u fotelji u ozbiljnim situacijama.

Čak je 541 dan prošao od objave strašnih saznanja o zlostavljanju štićenika doma u Pazariću do podizanja optužnice. Kasni ova zemlja u svemu pa i u zaštiti onih koji se sami ne mogu zaštititi. Zato su naši kauboji brzi na okidaču u svim odlukama koje se tiču njihovog dupeta.

Okuplja se nekakva opozicija koja bi mogla biti jednaka strankama na vlasti. Da neće daleko, govori i činjenica da su, baš kao i oni protiv kojih jesu, na sastanku o kojem su zagalamili dogovorili samo da će se dogovarati. Građane će biti teško uvjeriti da na scenu nisu došli oni koji bi da skinu sadašnje vladare pa da se jednako ponašaju.

Tlo koje nikako da se zaljulja pod nogama Sebije Izetbegović natopljeno je još jednim skandalom. Od 17 anesteziologa u bolnici u kojoj se utvrdila Prva Dama, njih 13 je dalo otkaz. Nastavak je to sapunice u kojoj sve pada osim one čija je fotelja važnija od države.

6.5. – Četvrtak

Posao o kojem sanja većina onih što im na fakultetima govore da ne koriste svoju glavu u Federaciji BiH ima 22 tisuće ljudi. Naime, toliko je onih koji rade na federalnim jaslama. Nikoga ne brine što te jasle proizvode minus od skoro 5,5 milijardi maraka niti što se čak 70 posto poslovanja skriva. Nevjerojatan je odnos građana prema vlastitom novčaniku.

Nijemci kažu da, kad bi kvalificirani radnik u Bosni i Hercegovini imao neto plaću od 1.500 KM, uz ostale fer uvjete rada, bio bi zadovoljan i vjerojatno bi razmišljao o odlasku s ovih prostora. Nas ipak tješe prosječnom plaćom koju začine plaće onih na jaslama.

Održan je tajni sastanak opozicije. Toliko tajan da o njemu svi pričaju.

7.5. – Petak

Ako nekoga zanima, a malo ih je, BiH neće dobiti kandidatski status do kraja godine. Ma šta o tome govorili mjerači našeg vremena.

Baki Izetbegović brani suprugu. A i što bi drugo? Svi su krivi, osim nje i kadrova SDA. Kampanja kao da je počela. Ako je ikada i prestala. Veliki Mislioc koristi ramazanske programe da čita bukvice okolo. Sad slušamo i kako je Željko Komšić dobar i da Dragan Čović mora na široko polje ako neće sa SDA. A hoće.

Čović za to vrijeme, pred tenkom u Pologu, dok ga prozivaju da u vrijeme tenkova nije bio na pravoj strani, govori kako će se vratiti Herceg Bosna pa makar u naziv Autocesta.

Za to vrijeme stiže vijest kako će u Bosnu i Hercegovinu biti poslana humanitarna pomoć. Stići će makaroni, brašno, šećer, riža… I dok mislioci galame o ciljevima, država koju brane od svega osim samih sebe, još jednom pada na koljena. Osim kreditnih zaduženja o kojima vlasti šapuću, nema pred kim nismo kleknuli za sadaku. Ono što sami kupimo, kupce odvede na sud.

8.5. – Subota

"Taj respirator očito nije neka klasa, ali Jugo 45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke", uvrijedio je još jednom Veliki Mislioc Bakir I. inteligenciju građana na čijoj muci godinama jaše.

''Ja, i?'', nasmijao se još jednom Izetbegović koji i rekao kako su urađene "neke greške, neka preplaćivanja, u odnosu na neki respirator koji nije čemu ali radi svoj posao".

Šamarčina je to narodu koji zna da Mislioc nije čemu. Samo ne smije reći.

9.5. – Nedjelja

Usvojena je Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH. Potpis je pao u subotu a javnost je o svemu obaviještena u nedjelju. Snaga Deklaracije ogleda se i u tom kašnjenju i u predstavljanju javnosti koja je od svega dobila samo mutnu sliku s događaja. Takva je valjda budućnost naroda koji snima s balkona mladost koja misli svojoj glavom i o svojim džepovima.

Mudrolije u BiH ne prestaju. Košarkaš govori kako Srbi nisu počinili genocid u BiH, a Nepoželjni u Predsjedništvu počeo se baviti dubinom književnosti. Nobelovac Handke je, kaže Načitani, u dubini svoje duše fašist. U prosipanju mudrosti o fašizmu, rekao je kako je problem nekih stranaka što dobivaju glasove. Samo valjda on zna kako je pobjeđivati bez glasova.

 

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close