Pregled tjedna

Sloboda se nema napisati kome

''Samo vi meni kopajte jamu, kad završite ja ću sebi napraviti bazen'', poručila je javnosti i medijima Solakova zamjenica i žena koja je nemoćne dovela da bodre SDA.
Kolumna / Pregled tjedna | 04. 05. 2020. u 10:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.4. – Ponedjeljak

Tko ima snage, zgrozit će se. Bosna i Hercegovina pokazala je još jednom kakvi su likovi dohvatili vrhove i kakvi su se dočepali džepova. U kriznoj situaciji, razum krizira, pa smo nakon testova na virus uz namještaj i medicinske maske uz liftove, dobili respiratore uz maline s okusom žrtve.

Poznato tv-lice kojem oni što godinama tupo bleje zaboravljaju poznatost po prodaji nesreće i unovčavanju žrtava, uvozi respiratore za Federaciju BiH. Zeleno svjetlo, stranci omiljene boje, dao je stožer s Fahrudinom Solakom na čelu. Druga su čela rekla da može.

Može sve u BiH. Osim u glavu.

28.4. – Utorak

Mjere se ublažavaju. Entiteti se svađaju čiji je virus jači, kome trebaju manje mjere i tko će koga ugroziti. Krizni stožer južno od Ivana još nije ukinuo mjere medijima. Stožer Hercegovačko-neretvanske županije neće se više snimati.

Novinari su, ispada, najzaštićenija vrsta u HNŽ-u. Oni i istina.

Tko je to tamo potpisao? Igramo se s uvozom respiratora kao u dječjem vrtiću. Samo su kockice malo skuplje. A zbog skupoće i mutnje, svi peru ruke.

U međuvremenu, poigralo se Predsjedništvo BiH s nama pa je kao neki veliki potez najavilo da krećemo opet na europski put. Koliko se gospoda, u pauzama žvakanja javnog novca, hvali europskim koracima ispast će da smo predaleko otišli i samoj Europi.

''Odličan trenutak za BiH'', povikao je zbog toga Željko Komšić koji za vrijeme koronavirusa nije imao šta govoriti pa je sada čovjek od trenutka progovorio.

Nije se sjetio govoriti o tome njegov partner sa svojim partnerima pred očima naroda kojeg maltretiraju stožeri pokazao školske primjere korupcije.

29.4. – Srijeda

Osim pljačke, dogodilo se najgore što se može dogoditi. Malinar Fikret Hodžić povukao je kartu žrtve pa je rekao kako se propitkivanjem o tome kako su 3F - Fahrudin, Fadil i Fikret - potrošili više od deset milijuna KM, sprema nastavak onoga što je započeto '92..

Znači, kad god se dirne njihova šuškava ljubav za ovo dno dna od zemlje, zajauče se i iz rukava povuče krik žrtve. Kao da su oni, čija krv još šušti po napaćenoj zemlji ginuli da baš odabrana trojka, pod budnim okom Jednog i Jedinog, pravi budalama sve.

Progovorio je i Marinko Čavara, zaboravljeni predsjednik Federacije. Rekao je kako je ''dobio određene informacije da nešto nije u redu s respiratorima''. Ako Čavara šuti, znači li to da štiti partnere?

U međuvremenu, saznali smo tko mijenja s motora palog Fahrudina Solaka. Dama koja je štićenike Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom dovela na skup SDA okrivljuje medije da puno pitaju. Tako se voli zemlja, i tako skaču sve patriote dok glasači puše priče o žrtvi i jednu maline.

''Čović je šampion europskog puta u BiH'', reče prvi čovjek Unije u našoj zemlji. Ostali šampioni čekaju svoje epitete.

30.4. – Četvrtak

Baš kao što se tiho, najtiše javlja Stožer civilne zaštite Grada Mostara kad je najgore prošlo, tako se tiho, najtiše provlače priče o novim zaduženjima. Svjetska banka, dok mi jedemo skupu hranu i pušimo Fikretovo domoljublje i maline, predviđa da ćemo pasti na još jedno dno.

Iako se ništa o respiratorima ne zna, ponekad šefica Civilne zaštite Jelka Milićević, koja je sama priznala da nije znala da je virus opasan ovoliko i da će koliko–toliko spasiti gospodarstvo, potpisala je njihovu raspodjelu. Znači li to da ćemo duboko udahnuti i prijeći preko svega?

Karantene će pročešljati tužiteljstva. Stožeri će, sigurno je, o njima i pravosuđu šutjeti kao i novinarima.

1.5. – Petak

Praznik rada u zemlji u kojoj veliku stručnjak kaže da ne raste broj nezaposlenih nego da je smanjen broj uposlenih.

Korona virus u mostarskom zatvoru. No, respiratori neće iza rešetaka.

2.5. – Subota

Da ne zaboravimo da živimo u zemlji natezanja, dok se hlade maline, dobili smo aferu s ruskim ''ubojicama virusa''. Naime, njima je zabranjeno da dođu do Mostara iako su viruse ubijali u Republici Srpskoj. Nakarada s jedne strane, i pokazivanje mišića s obje bh strane još jednom na djelu. Rusima je svejedno.

A od šake do lakta opet nam pokazuju kadrovi stranke koja najviše voli BiH. Nakon što je napadnuta kamera, i nakon što je Mali Princ rekao da se maline neće ponoviti, dobili smo jedan damski od šake do lakta.

''Samo vi meni kopajte jamu, kad završite ja ću sebi napraviti bazen'', poručila je javnosti i medijima Solakova zamjenica i žena koja je nemoćne dovela da bodre SDA. I ona i Solak i svi koji nam pred očima glume brige daju nam još jedno od šake do lakta. Pa makar i s gipsom.

3.5. – Nedjelja

Hvali se jadna BiH kako je bolja od susjeda kad su u pitanju slobode medija. A ta jadna BiH, čiji su jad i tupilo čak nagrađeni i Nobelom u knjigama, bit će jadna dok sama sebi ne prizna na kakvom se dnu koprca.

Slobode u BiH, jasno je svima, nema. I bit će sve tako dok nam prodaju maline pod bubrege, dok se napadaju kamere, dok se medije tjera daleko od istine i dok se s govornice laže da se govore istinite činjenice [sic!] i to bez treptaja.

Javnost, ovo izmučeno stado šake jada, koje tupavo na svakim izborima zaokružuje omče sebi i svojoj djeci oko vrata, ne traži ni istinu ni slobodu. Jer i na jedno i drugo odmahuje rukom bojeći se nevidljive ali uvijek prisutne odmazde velikih vladara.

Zato nema ni slobodnih medija jer se ovdje sloboda nema napisati kome.  

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close