Pregled tjedna

Sebiju smo dočekali, čekamo ministra

Skandal trese mostarski pokušaj kandidature za prijestolnicu kulture. Naime, čini se kako će politika opet biti ispred bilo kakve struke kad je u pitanju borba za više ciljeve.
Kolumna / Pregled tjedna | 06. 11. 2017. u 09:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.10. – Ponedjeljak

''Hvala Bogu da jesu na listi'', rekao je ministar iz BiH koji je svoju djecu ''uvalio'' na popis stipendista Republike Hrvatske. Nije, valjda, ministarska košarica dovoljna za izobrazbu troje djece pa se ministar dao u snalaženje.

Opalio je tako bogobojazni ministar šamar sirotinji i svojoj stranci koja, kao i svaka druga, tupi o tome kako u njezinim redovima ne smije biti onih koji blate svoj narod.

Kasnije ćemo dobiti reakciju Hrvatska koja je povukla novac. Reakciju ministra i stranke, koja bi javno trebala oprati ruke od takvih, čekat ćemo.

31.10. – Utorak

Pronađen je Daytonski sporazum. BiH je država koja, kad mnogi misle kako ne može biti smješnija, bude još tužnija i kad pomisle da ne može biti još tužnija, bude još smješnija. Nitko ne zna od kud to da originalni primjerak sporazuma koji je zaustavio prolijevanje krvi 17 godina čami u nekoj fascikli na Palama.

Potom slijedi novi cirkus nad cirkusima. Srpska slavi jer tvrdi da je pronašla svoj primjerak. Javlja se nepoznat netko iz Predsjedništva i tvrdi kako sporazum nikada nije izgubljen, javlja se potom nepoznati moler poznatim novinama pa se tvrdi da je sporazum u Predsjedništvu bio iza kauča, pa se javlja Srbija, pa se javlja Hrvatska pa OHR. I onda opet nikom ništa.

Najspominjanija stvar u bh natezanjima ismijana je kako i država koja se sama sa sobom nateže zbog aneksa krvarećeg sporazuma.

1.11. – Srijeda

Skandal trese mostarski pokušaj kandidature za prijestolnicu kulture. Naime, čini se kako će politika opet biti ispred bilo kakve struke kad je u pitanju borba za više ciljeve. Mostarski pisac tvrdi kako ga lokalna SDA ne želi u radnom timu koji bi pripremio Mostar za veliku titulu jer se ne uklapa u viziju života kakvu oni žele.

Njihovih vizija nagledali smo se godinama, ali, ma koliko mi bili daleko od njihovih ciljeva, niti jednom ih nismo izbacili iz radnog tima što nam radi o glavama.

2.11. – Četvrtak

Uspjela je BiH skriti vijest da je ''veoma opasna i visokorangirana osoba ISIL-a'' uhićena u BiH prije nekoliko mjeseci. Tek kad je izručen SAD-u progovorilo se o opasnom liku koji je utočište našao kod nas.

Baš u to vrijeme dok se opasni i visokorangirani skrivao pljuštale su priče kako toga nema kod nas i da nam se servira.

3.11. – Petak

Nakon brojnih skrivanja brojeva odlazaka iz BiH i nekih tvrdnji da netko podmeće odlaske, dobili smo i neke službene brojke. Iz Federacije BiH otišlo je u posljednje četiri godine više od deset tisuća ljudi. Broj stanovnika u odnosu na 2013. ove godine je manji za skoro 18 tisuća.

Čekamo nove reakcije kako netko nekome pakuje brojke. Dok netko sebi pakuje kofere.

4.11. – Subota

Sljedeće će se godine s federalnih jasli skinuti 115 uposlenika i otići u mirovinu veću od prosjeka. Za federalne jasle zasjest će novih 907 osoba. Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine kaže kako će se raditi na razvoju kompetentne i profesionalne javne službe. A državna služba toliko se srozala da ćemo teško povjerovati da će ih od ovih 907 samo sedam biti sposobno i profesionalno. Osim po tome kako pokaže u laktanju za stranku pred izbore.

5.11. – Nedjelja

Dobili smo Sebijin intervju. I dobili smo novi šamar. Nadosnimljeni, odnosno ispravljeni dijelovi intervjua objavljenoj na državnoj televiziji, pokazali su svu nemaštovitost u vladanju našim životima. To što je prvoj dami zdravstva različita frizura, različite knjige na policama i drugačiji mantil, ništa je prema onome što je Sebija prvo rekla a što je moralo biti prepravljeno.

I nakon dana šutnje, oglasila se televizija perući ljagu sa servisa svih građana nevještom ispravkom. Bolje bi bilo da su šutjeli i oni i ekskluzivna gošća.

Kopirati
Drag cursor here to close